kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Uras’tan türban paketine destek yok

Yeni Haber
ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, AKP ve MHP tarafından dün Meclis'e sunulan türban paketini eleştirdi.

Teklifin kurumsal, siyasal ve gündelik hayatta karmaşa yaratmaya aday olduğunu kaydeden Uras, konunun anayasal bir mesele olmadığını yasa ve yönetmeliklerle çözülebileceğini söyledi.

ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, türban konusunda değerlendirmelerde bulundu. AKP ve MHP'nin anayasa ve YÖK Yasası değişikliğine dair ortak teklifinin, kangren haline getirilmiş bir sorunu ferah ve gerilimi azaltacak bir tarzda çözmekten ve toplumu rahatlatmaktan uzak olduğunu belirten Uras, teklifin kurumsal, siyasal ve gündelik hayatta karmaşa yaratmaya aday olduğunu da savundu. Uras şunları söyledi:

"Bu sorunun ortaya çıkışında, siyasallaşmasında ve toplumsal gerilim konusu haline gelmesinde hem çeşitli dönemlerde iktidarda bulunan ANAP'tan, AKP'ye muhafazakar-sağ partilerin hem de 12 Eylül anayasa ve uygulamalarının savunucusu konumuna düşen CHP'nin ve bazı anayasal kurumların büyük rolü bulunmaktadır. Demokrasi ve özgürlükler alanında duyarlılığını kaybetmiş olan bu çevreler, toplumu din ve laiklik adına 'türban açmazı'na sokmuşlardır. Başörtüsü bugün ne yazık ki, inanç ve öğretim alanıyla sınırlı bir mesele değildir. Siyasal güçler tarafından kuşatılmış bir konudur. Üstelik Türkiye'de büyük bir kesim, bu konuyu rejimin geleceği ve yaşam tarzı ile ilgili algılarla tartışmaktadır. Bu nedenlerle uzlaşma ve diyalog yöntemi tüketilmeden, karşılıklı güven iklimi yaratılmadan kalıcı çözüm üretilmesi oldukça zor görünmektedir. Laikliğe duyarlı yurttaş kesimlerinin, alevi yurttaşların, üniversitelerin, sivil toplum örgütlerinin düşünce, öneri, kaygı ve algıları pek dikkate alınmamaktadır. Olası bir toplumsal mutabakatın dar oy hesapları ile yapılacak değişiklikle kaçırılması, tarihe heba edilmiş bir fırsat olarak geçecektir."

ALEVİLERİN VE KÜRTLERİN SORUNLARI DAHA MI AZ ÖNEMLİ?

Türbanın Türkiye'nin 12 Eylül 1980 darbesinden sonra sert olarak hissetmeye başladığı bir sorun olduğunu ifade eden Uras, "Alevi yurttaşların tarihi çok uzun yıllara dayanan sorunları daha az mı önemlidir? Kürt sorunu canlara mal olmuştur ve olmaya da devam etmektedir. Bu alanda atılacak demokratik, acil adımlar önemsiz midir? Düşünce ve ifade özgürlüğü, ünlü 301. maddenin varlığı önemsiz midir?" diye sordu.

Üniversitelerde bilimle uğraşmak yerine, kılık kıyafetle, saçla sakalla uğraşılmasını eleştiren Uras, demokrasi ve özgürlüklerin bir bütün olarak ele alınmamasının kaygıları daha da artırdığını söyledi. Uras,"AKP-MHP teklifinin içeriğine dair inanç, siyaset ve hukuk temelli itirazlar yabana atılmamalıdır" dedi.

"GATA FİYONGU, ÇENE ALTI" TARTIŞMALARINA TEPKİ

Üniversite ortamında eğitim alan reşit insanlara yasa yoluyla 'GATA fiyongu, çene altı bağlaması' gibi örtünme metotları önerilmesini de eleştiren Uras, şunları söyledi:

"Bunlar, laik ve demokratik bir ülkede oldukça tuhaf kaçmaktadır. Başörtüsünün nasıl bağlanacağına ilişkin bir tanımın yasalara girmesi, Türkiye'nin yaşamakta olduğu son derece sağlıksız koşulları göstermektedir. İnançla ilgili konuları anayasa çerçevesinde çözme çabası modern bir anlayışın ürünü değildir. Bu yolla sağlanan bir özgürlük sorunlu olacaktır. Türkiye, inanç alanıyla ilgili bir sorunu çözmek için anayasa değiştirmiş, yasa çıkarmış bir ülke olma özelliğini kazanacaktır. Türkiye korku yayarak siyaset yapma anlayışından bir an evvel uzaklaşmalıdır. Sorunlarımızı demokratik bir tarzda tartışmayı, dayatma değil uzlaşma ve demokrasi içinde çözmeyi öğrenmek herkes için faydalı olacaktır."

Türban konusunda devlet baskısına karşı çıktıkları gibi cemaat baskısına da karşı olduklarını kaydeden Uras, herkese demokrasi ve özgürlükler çerçevesinde uluslar arası hukuk ve demokrasi normlarının esas alınarak sorunu çözmenin mümkün olduğunu söyledi. Uras "kendine Müslüman, kendine demokrat tutumu terk etmek gerekir" dedi.

(ANKA)