kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sadece çocuklar değil büyükler de aşı olmalı

Dr. Metin Okucu
60 yaşındayım ve her sene düzenli grip aşısı oluyorum. Yeni aşılar çıktığını duydum. Kendimi daha iyi koruyabilmem için bana ne önerirsiniz? Babür L./İZMİR

Babür Bey, çok önemli bir sağlık sorununa değindiğiniz için teşekkür ederim. Ülkemizde milyonlarca yetişkin gerekli aşıları yaptırmayarak kendilerini boş yere risk altına sokmaktadır. Bu durumun en önemli nedeni de, tabii ki bu aşılardan haberdar olmamaktır. Sanırım birçoğunuza, 'Büyükler için gereken aşı hangisidir?' diye sorsam, aklınıza bir tek grip aşısı gelecektir. Acaba zatürree, Hepatit A ve B, difteri, tetanos, boğmaca, meningokok ve zona aşılarından haberiniz var mı?

Her hastalığa deva!
Bunların da sadece çocuklar için değil, siz yetişkinlerde de gerekli olduğunu biliyor musunuz? Aşılar herkes içindir. Son yıllarda gençler ve büyüklerde boğmaca vakalarında bir artış olduğu görülüyor. Tetanos ise herkes için geçerli bir risk. Difteri-tetanosboğmaca üçlüsünü içeren tek aşı, bu hastalıkları önlemede çok etkili oluyor. Zona diye adlandırılan, şiddetli ağrıyla birlikte döküntüler yapan hastalık için de 2006 yılından beri bir aşı mevcut. Özellikle yaşlılarda her yıl milyonlarca zona vakası görülüyor. Bu hastalığın bir kötü tarafı ise, tamamen iyileştikten sonra dahi bir başka derde neden olabilmesi. Mesela 'post herpetik nevralji' dediğimiz hastalık, uzun yıllar süren, çok ağrılı ve tedavisi çok zor bir zona kalıntısıdır. İşte aşı hem zonayı, hem de sonrasında gelişebilecek komplikasyonları önlüyor. HPV dediğimiz genital siğiller yapan hastalık aynı zamanda bazı kadınlarda rahim ağzı kanserine de neden oluyor.

Kanseri bile önlüyor
HPV çok farklı tipleri olan bir virüs ve bu nedenle de buna karşı bir aşı yapmak mümkün oldu. Böylece ilk kanser aşısı da ortaya çıktı. Batı'da bazı sosyal nedenlerle önceleri tartışılan aşı, artık genç kızlarda çok yaygın olarak kullanılıyor. Yakında erkeklere de verilmesi söz konusu. Ancak Türkiye'de kullanımı neredeyse yok gibi. Unutmayın, bu aşı kanseri önlüyor! Herhalde en çok bilinen ve kullanılan aşı olan grip aşısı ise, 50 yaş üzeri, beraberinde şeker, kalp, akciğer gibi hastalıkları olanlara, sağlık çalışanlarına, çocuklarla beraber çalışanlara ve huzur- bakım evleri sakinlerine öneriliyor. Grip aslında pek masum bir hastalık değil; prostat kanserinden veya AIDS'ten daha fazla ölüme neden oluyor. Aynı şey zatürree için de geçerli. Ama aşı sayesinde bu hastalıklardan kesin olarak korunmak mümkün.

Hem ucuz, hem etkili!
Hastalık gelmeden önlem almamak aslında hepimizin ortak hastalığı. Ancak, nasıl sağlıklı beslenme ve spor yapmak gibi şeyler bizi onlarca hastalıktan koruyorsa, aynı şekilde uygun aşıları yaptırmak da çok kolay, ucuz ve etkili bir korunma yöntemidir. Yetişkinlerde de aşılar hastalık ve ölümü önler, sağlık masraflarını azaltır.
Haberin fotoğrafları