kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Estetik olmak istiyorum ama çok korkuyorum

Dr. Metin Okucu
25.01.2008
Estetik yaptırmak istiyorum ama bir türlü karar veremiyorum. Ameliyat olmadan önce nelere dikkat etmem gerekiyor?
Figen B./Urfa

Estetik ameliyatların reklam ve sonuçları ile her yerde ve çok sık olarak karşılaşıyoruz. Bu ameliyatlarla geçmiş yılların izleri siliniyor. Gerçekten böyle mi? Bazı durumlarda evet ancak her tür cerrahi müdahale gibi, estetik operasyonlar da bazı riskler taşıyor veya herkes için uygun olmayabiliyor. Başarılı bir sonuç ihtimalini arttırmak için, öncelikle neden estetik olmak istediğinizi sorgulamalısınız. Ardından gerçekçi şekilde nasıl bir sonuç alacağınız hakkında araştırma yapmalı, fayda ve riskleri iyi bilmeli ve iyi bir estetik cerrah seçmelisiniz.

HÜSRAN YARATABİLİR
Estetik ameliyat sizin için doğru seçim mi? Öncelikle, bu operasyonlar öncesinde genel olarak sağlıklı olmanız önemlidir. Bir manken veya sinema yıldızına dönüşeceğinize inanmak hayal kırıklığına neden olabilir. Operasyonun sosyal veya iş hayatınızı çok değiştireceğini sanmak da hata olacaktır. Eğer boşanma, iş değişikliği veya bir sevdiğinizin kaybı döneminde iseniz, estetik müdahaleleri ertelemelisiniz. Bu tür stresli zamanlar sonuçlardan memnun olmama ihtimalini arttıracaktır. Ayrıca, iş ve para durumunuzu da çok iyi ayarlamalısınız.

CERRAHINIZI ARAŞTIRIN
Estetik ameliyat yaptırmak için uygun olmayan kişiler vardır. Kriz veya yoğun stres altında olanların, sorunlarının estetik ile geçeceğine inanmaları yanlıştır. Öncelikle kriz dönemi atlatılmalıdır. Gerçek dışı beklentileri olanlar, bir sinema yıldızının burnuna sahip olduklarında, yıldız hayatı yaşayacalarını sanırlar ama bu mümkün değildir. Ruh hastalığı olanlar da, operasyona bir psikiyatrla çalışarak karar vermelidir. Estetik isteğinin ruh hastalığından kaynaklanmadığından emin olunmalıdır. Son olarak can sağlığınız için estetik cerrahınızın gerekli sertifikalara sahip, iyi eğitimli ve tecrübeli olduğundan emin olmalısınız. Bunun için araştırma yapmalısınız. Anestezistinizi tanımalı ve ameliyatı olacağınız yerin donanım ve yasal durumunu da öğrenmelisiniz.