kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türbana 'çene altı' formülü

Ergun AKSOY - Uğur BECERİKLİ
AKP ve MHP türban konusunda uzlaştı. YÖK yasasındaki değişiklikle başın nasıl örtüleceğinin tarifi yapıldı. Çene altından ve yüzü örtmeyecek şekilde bağlanacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Türbana 'çene altı' formülü
AK parti ve MHP arasında günlerdir süren türban trafiği dünkü 5 saatlik zirveyle olumlu şekilde noktalandı. Taraflar, anayasanın 10. ve 42. maddelerinin yanı sıra daha önce gündemde olmayan YÖK kanununun geçici 17. maddesinde değişiklik yaparak başörtülü öğrencilerin üniversitelere girebilmesinin yolunu açtılar. YÖK Kanunu'nda başın nasıl örtülmesi gerektiğine de vurgu yapıldı. Üniversitede derse girecek kız öğrencilerin, "simge" olarak tanımlanan türbanla değil, Anadolu tipi başörtüsü ile okula girebilmelerinin önü açıldı.

GATA ÖRNEĞİ
GATA gibi askeri tesislerdeki nizamiyelerde türban çıkarttırılarak, yerine Anadolu kadınının örttüğü gibi, çenenin altından bağlanmış başörtü ile içeri girmelerine izin veriliyor. Saat 17.00'de başlayan görüşme için bu kez iki heyet "karşılıklılık" esasına göre hareket ederek MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Meclis'teki makam odasını kullandı. İki defa toplanan ve liderleri bilgilendiren kurmaylar, gece iki partinin uzlaşmaya vardığını açıkladı. MHP ve AKP daha önce anayasanın 10. ve 42. maddeleri üzerinde değişiklik yapılması konusunda görüş alışverişinde bulunuyorlardı. Ancak, dün yapılan 5 saatlik zirvede bu maddelere YÖK Kanunu geçici 17. maddesi de eklendi. Bu maddede kimsenin başının örtülü olması nedeniyle Yüksek Öğrenim hakkından yoksun bırakılamayacağı belirtilirken başın nasıl bağlanacağı da tarif edildi. Buna göre başın örtülmesi kişinin yüzü açık ve kimliğinin tanınmasına imkân verecek şekilde olması istenirken, bağlamaya da tanım getirildi. Bağlama şeklinin "çene altından" olması gerektiği vurgulandı. Bu kadar detaylı bir tanım getirilmesinin altında ise peçe, kara çarşaf gibi yüzü tamamen kapatan örtünme şekilleri yanından, "siyasi simge" ya da "üniforma" gibi nitelemelere tabi tutulan türban şeklinin de önü kesildi.

YÖK MADDESİ KRİZ NOKTASI
5 saatlik zirvede tarafları en çok zorlayan konu YÖK 17'nci madde oldu. Bu madde üzerinde MHP ısrarını sürdürürken, AKP iki kez Başbakan Erdoğan'a danışmak zorunda kaldı. AKP'deki kriz, Erdoğan'ın da katıldığı MYK toplantısında çözüldü. MYK'dan 17'nci maddenin bu şekline "olur" çıktı. Anayasanın eşitliği düzenleyen 10'uncu maddesi "Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun hareket etmek zorundadır" şeklinde değiştirilirken, eğitim-öğretimi düzenleyen 42'nci madde ise "Kimse kanunda açıkça yazılı olmayan hiçbir sebeple eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı ve kullanılmasının sınırları kanunla tespit edilir ve düzenlenir" şeklinde değiştirildi. Geçtiğimiz hafta hazırlanan ilk taslakta yer alan ve 10'uncu maddeye eklenmesi planlanan "kamu hizmetlerinin sunulmasında" ifadesi ise, kamu çalışanlarına da türban yolunu açabileceği endişesiyle metinden çıkarıldı. Teklif bugün 184 vekilin imzasıyla Meclis Başkanlığı'na gönderilecek.