kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

NYT: AKP-MHP mutabakatı daha dindar topluma yol açacak gibi

Yeni Haber
Türban konusunda AKP ile MHP arasında sağlanan mutabakatın "açıkça daha dindar bir toplum" yolunu açacağı yorumu yapıldı. New York Times gazetesi, mutabakatı "Ülkenin kaya gibi laik eski tüfekleri öfkelendirmesi ve açıkça daha dindar bir topluma yol açması beklenen bir girişim" olarak nitelendirdi.

NYT gazetesi, İstanbul muhabiri Sabrina Tavernise imzalı haberinde üniversitelerde türban yasağının kaldırılması için AKP ile MHP arasında varılan mutabakata dikkat çekti. Gazete, mutabakat için "Ülkenin kaya gibi laik eski tüfekleri öfkelendirmesi ve açıkça daha dindar bir topluma yol açması beklenen bir girişim" ifadesini kullandı.

Ancak varılan anlaşmanın, "dini kurallara daha harfiyen riayet eden bir Türkiye'den yana olan" Başbakan Erdoğan ile "laik eski tüfekler" olarak nitelendirdiği askerler ve yargı arasında "daha geniş bir mücadele" için ortam hazırladığı görüşünü dile getiren gazete, CHP'nin değişikliği yargıya götürmesinin beklendiğine de işaret etti. NYT şöyle devam etti:

"1960'dan bu yana seçilmiş dört hükümeti indiren askerler, Sayın Erdoğan'ı, yakın bir müttefiki, dindar bir Müslüman'ın cumhurbaşkanı olarak seçilmesi için bastırdığı geçen ilk baharda sert bir biçimde azarladı. Askerler, Türkiye'de yaptığı demokratik değişikliklerin, yavaşça güçlerini azalttığı için Sayın Erdoğan'ı hor görüyorlar."

NYT, türbanın Türkiye'de "çok duygusal" bir konu olduğunu belirtirken de yasak oluşunun, dindar Türklerin ikinci sınıf vatandaş olarak, artan varlığının ise, laik Türklerinin, değişen toplumun artık kendilerine ait olmadığını hissetmelerine yol açtığı görüşünü de dile getirdi.

"TÜRBANA DİĞER KAMUSAL ALANLARDAKİ İZİN KONUSU AÇIK BIRAKILDI"

AKP ile MHP'nin üzerinde anlaştığı önerinin, "baş örtülü kadınların diğer kamusal alanlarda izin verilip verilmeyeceği konusunu açık bıraktığını" vurgulayan gazete, "Türkler çok büyük bir çoğunlukla üniversitelerde yasağın kaldırılmasını destekliyor ancak bu destek, özgürlüklerin ilk okullarla ve orta öğrenime genişletilmesi söz konusu olduğunda zayıflıyor" değerlendirmesini yaptı.

NYT'ya konuşan Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Ayşe Gül Altınay da, üniversitede türban yasağının "savunulamayacağı" ancak yasağın daha genç öğrenciler için kaldırılmasının "daha problematik" olduğu görüşünü dile getirdi.

(ANKA)