kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kılıçlar yine çekildi

'Düşman' kabileden olanlar diri diri yakılıyor. Kadınlar tecavüze uğruyor... Kenya'da seçimle başlayan etnik çatışma yeniden tırmandı. İki günde 70 kişi öldü. Toplam ölü 800 kişi..
Bir genel seçim, ülkenin siyasi kaderini değil coğrafyasını alt üst etti... Güneydoğu Afrika ülkesi Kenya'da aralık sonundaki başkanlık seçimine hile karıştığı iddialarının yol açtığı şiddet dindirilemiyor. Başkan Mwai Kibaki'nin sandıklar kapandıktan hemen sonra kazandığını ilan etmesine muhalif lider Raila Odinga sert tepki göstermişti. İşte iki liderin sandık çekişmesi, Kibaki'yi destekleyen Kikuyulara, Odinga yanlısı Lou ve Kalenjinlerin saldırmasıyla etnik çatışmaya dönüştü.

'İNTİKAM AVINA' ÇIKTILAR
Bir aydır sokaklarda kılıç, balta, maket bıçakları, silahla birbirine saldıran kabile çatışmalarında toplam 800 kişi öldü. Çatışmalar, ülkenin bir diğer büyük kenti Naivasha'ya sıçradı, iki günde 22 kişi öldü. Şimdiye kadar saldırıya uğrayan taraf olan Kikuyuların da artık "karşı taarruza" geçmesiyle daha fazla kan akmaya başladı. İlk çatışmalarda "mağdur" olan iktidar yanlısı bu aşiretin eli keskin alet tutan her adamı, sokaklarda "intikam avına" çıkmış durumda.

BM DEVREYE GİRDİ
Birleşmiş Milletler, akan kanı durdurmak için devreye girdiyse de henüz bir çözüm sağlanamadı. Eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Başkan Kibaki ile muhalif Odinga'yı buluşturmak için ülkeye gitti. Kibaki, Odinga ile doğrudan görüşmeye hazır olduğunu açıkladı. Ancak muhalif lider tek çözümün hükümetin ve başkanın istifa etmesi olduğunda ısrarlı.

KAMPLARDA TECAVÜZ
BM'nin çocuk fonu UNICEF, ülkedeki durumla ilgili raporunda oldukça çarpıcı bir noktaya dikkat çekti. Sözcü Veronique Taveau, "Şiddetten kaçarak kamplara sığınan, çoğu ailesini kaybetmiş kadınlar burada tecavüze uğruyor. Yiyecek, güvenlik ya da güvenli yere kaçış karşılığı sekse zorlanıyorlar" dedi. Güvenlik için 3 milyon dolar yardım çağrısı yaptı.
Haberin fotoğrafları