kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İstanbul'a yabancı sermaye akını

Yeni Haber
Hükümetin "finans merkezi" yapmak için kolları sıvadığı İstanbul'a 2007 yılında adeta yabancı sermaye akını yaşandı.

İstanbul'da geçen yıl yeni kurulan yabancı ortaklı firmaların sayısı önceki yıla göre yüzde 31.46 artarken, sermaye tutarındaki artış ise yüzde 90.57'ye ulaştı. Sermaye dağılımında ilk sırayı Hollanda aldı, bu ülkeyi sırasıyla Irak, Fransa, Kore ve Almanya izledi. 2006 yılında yabancı ortak sayısı ve değeri itibariyle ilk 15'e giremeyen Irak'ın 2007'de sermaye dağılımında ikinci sırada yer alması dikkat çekti.

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) hazırladığı değerlendirme raporuna göre, geçen yıl 3 bin 71 yabancı yatırımcı İstanbul'da sermayeleri toplamı 410 milyon 315 bin 784 YTL'yi bulan şirketler kurdu. Aynı dönemde İstanbul'da yeni şirket kuruluşunda taahhüt edilen yabancı sermaye ise 329 milyon dolar olarak gerçekleşti.

İTO'nun belirlemelerine göre, 2007'nin ikinci yarısında birinci yarıya göre daha fazla yabancı ortaklı firma kurulurken, yabancı sermaye değerinde ise düşüş yaşandı. Geçen yıl İstanbul'da yeni kurulan şirketlerdeki yabancı sermayenin en çok ilgi gösterdiği sektör, 665 yabancı yatırımcı sayısı ve 71.6 milyon YTL yabancı sermaye toplamı ile Müşavirlik Hizmetleri sektörü oldu. Müşavirlik hizmetlerini inşaat, elektrik-elektronik ve bilişim sektörleri izledi.

(ANKA)