kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Erdoğan: Hukuk devletinde karanlık odalar, komitalar olmaz

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Gerilim isteyenler, gerilimden beslenenler, toplumu kutuplara çekenler gizli ajandalarıyla birlikte birer birer deşifre oluyor. Hukuk devletinde karanlık odalar, komitalar, çeteler, mafyalar yoktur, olmamalıdır" dedi.

Başbakan Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmaya, Kütahya'da meydana gelen tren kazasında duyduğu üzüntüyü dile getirerek başladı. Hayatlarını kaybedenlere vatandaşlara Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve yaralılara şifalar dileyen Erdogan, olayın tüm yönleriyle incelendiğini belirtti. Erdoğan, Türkiye'de yıllardır raylı sistemin ihmal edildiğini ifade ederek, raylı sistemin yenilenme çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

"SORUNLARDAN BESLENME DÖNEMİ ARTIK KAPANDI"

Geçen hafta içinde 49 yıl aradan sonra ilk defa bir Yunan başbakanı olarak Kostas Karamanlis'in Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdiğini anımsatan Erdoğan, ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkiler açısından son derece faydalı geçtiğini söyledi. Erdoğan, iki ülke arasında tarihi bazı sorunlar olduğunu herkesin kabul ettiğini belirterek, "Şunu anlamalıyız ki sorunları büyütme, sorunlardan beslenme dönemi artık kapanmıştır. Her iki ülke de hem kendine hem de komşusuna güvenmek zorundadır. Zira global dünyada hiçbir ülkenin komşusuyla ilişkilerini, ihtilaflar üzerinde yürütme lüksü kalmamıştır" dedi.

Karamanlis ile yaptığı görüşmelerde sadece sorunları masaya yatırmadıklarını söyleyen Erdoğan, "Birlikte neler yapabileceğimizi, ne gibi değerler üretebileceğimizi de konuşma fırsatı bulduk. Geçmişin olumsuzluklarına takılıp kalırsak, aydınlık bir gelecek inşa edemeyiz. Dünün sorunlarını yarınki nesillere aktarırsak barışa ve dostluğa hizmet etmiş olamayız. Bizler sorunlu alanları bir kenara koyup sorunsuz alanlar üzerinden bir taraftan hareket ederken sorunlu alanlarla ilgili çalışmalarımızı da yürütmenin gayreti içindeyiz. Ülkelerimizin birbirini tehdit olarak algılamasını değil, imkan olarak, fırsat olarak algılamasını istiyoruz" diye konuştu.

ÜÇ TARAFI DENİZLERLE DÖRT TARAFI DÜŞMANLA DOLU ÜLKE

Başbakan Erdoğan, yıllarca Türkiye'nin 'üç tarafı denizlerle, dört tarafı düşmanlarla çevrili' bir ülke olduğumuz söyleminin, birilerinin ağzından hiç eksik olmadığını kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fakat Ak Parti iktidarı bu kabuğu kırdı, bütün komşularıyla olan ilişkilerini geliştirerek, korkuların yapay, gereksiz ve zararlı olduğunu da işaret etmiştir. Dile getirdiğimiz geniş bakış açımız dış politikamız için de iç politikamız için de geçerlidir. Sorunlara siyah beyaz bir zirveden bakmıyoruz. Çözüm noktasını yakalamaya çalışıyoruz. Sorunları birbirinin adeta yedeği haline getirmek değil çözümleri birbirini tamamlayacak şekilde üretmek zorundayız. Bizim yaptığımız, yapmak istediğimiz budur. Bazıları, sorunları birbirine yedekleyerek siyaset yapıyor. Bazıları, 'bir sorunu çözelim ötekini erteleyelim' diyor. Oysa Türkiye'nin birçok sorunu öteki sorunlarla adeta iç içedir."

"TÜRK SİYASETİ İDEOLOJİK KALIPLARDAN ÇOK ÇEKTİ"

Katı ideolojik kabukların, Türkiye'de kesimlerin düşünce ufkunu daralttığını ve toplumsal kesimlerin yıllarca önyargılarla beslendiğini söyleyen Erdoğan, Türk siyasetinin katı önyargılardan çok çektiğini, yanlış bilgiler, tahammülsüz yaklaşımlar ve hoşgörüsüz tutumların da ayrılıkları keskinleştirdiğini belirterek bu olumsuzlukların ilelebet tazelenemeyeceğini ifade etti.

GİZLİ AJANDALARIYLA BİRLİKTE DEŞİFRE OLUYORLAR

Türkiye'nin hukuk ve adalet yolunda olduğunu ve çağdaş dünyanın saygın bir üyesi olarak gelişmesini sürdürdüğüne işaret eden Erdoğan şöyle dedi:

"Gerilim isteyenler, gerilimden beslenenler, toplumu kutuplara çekenler gizli ajandalarıyla birlikte birer birer deşifre oluyor. Düne kadar anlamakta güçlük çektiğimiz, bizim, 'Milletimizin arasından çıkmaz' dediğimiz, ülkemize asla yakıştırmadığımız provokasyonlar bertaraf oluyor. Hak ve hakkaniyetten yana olan herkes bu süreci dikkatle izliyor, mutlulukla takip ediyor. Karamsar olmak için hiçbir neden yoktur. Bütün göstergeler, refahın adaletle birlikte çoğaldığını, Türkiye'de önyargıların kırıldığını gösteriyor. Hukuk devletinde karanlık odalar, komitalar, çeteler, mafyalar yoktur, olmamalıdır. Hukuk devletinin tüm vatandaşları emniyet ve güven içindedir. Bütün meselemiz toplumun tamamının kazanmasıdır."

"MASKELİ SİYASET DEVRİ KAPANDI"

Türkiye'yi yorgun düşüren tartışmaların, tedavülden kalkacağını söyleyen Erdoğan, "Gelin hep birlikte bu ülke insanının vicdanının üzerindeki yüklerin tamamını hep birlikte kaldıralım. Hepimiz birbirimizin hukukunu koruyacak, savunacak kadar olgunlaşmış bir milletiz. Artık maskeli siyaset devri tamamlanmıştır. Bunu böyle bilin" dedi.

Başbakan Erdoğan, grup toplantısında partisinin düzenlediği Siyaset Akademisi hakkında da bilgi verdi.

AA