kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

CHP'de "muhalif illere" kurultay ayarı

Yeni Haber
Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) Kurultay çalışmaları devam ederken, tartışmalar da sürüyor. Yönetime muhalif isimlerin başarılı olduğu ilçe ve il kongrelerinin bazılarını iptal eden CHP yönetimine, "yönetime muhalif illeri kongreye almayacaklar" suçlaması yöneltildi.

CHP'de, 32. Olağan Kurultay süreci işliyor. İlçe kongrelerinin tamamına yakının tamamlandığı CHP'de il kongrelerine devam ediliyor. Kurultay süreci kapsamında, Ankara, İstanbul, Kocaeli, Mersin, Antalya ve Adana gibi önemli illerde kongrelerini tamamlayan CHP'de iptal edilen ve yargı süreci işleyen kongrelere ilişkin tartışmalar da sürüyor.

"MUHALEFET KAZANINCA İPTAL EDİLDİ" İDDİASI

Geçtiğimiz haftalarda yapılan Denizli Merkez İlçe kongresini Baykal muhaliflerinden Adnan Keskin'in desteklediği listenin kazanmasının ardından, Genel Merkez yönetiminin önce 10 Şubat'ı uygun görmesine rağmen, kongreyi iptal etmesi tepkilere yol açtı.

Yönetimin kongreyi iptal gerekçesi olarak, "il delege listesinin İl Seçim Kurulu'na 15 gün önceden verilmediği" iddiasının gerçekçi olmadığı belirtilirken, muhalif illerin kurultaya alınmamaya çalışıldığı iddia edildi.

CHP eski Genel Sekreterlerinden Adnan Keskin, Denizli'nin yanı sıra, Uşak, Eskişehir ve Balıkesir'in de muhaliflerin kongreleri kazanması nedeniyle kurultaya sokulmamaya çalışıldığını öne sürdü. Keskin, ANKA'ya yaptığı açıklamada, CHP Genel Başkanı Baykal'ın kendi koltuğunu korumak için "siyasi etik dışı" uygulamalara başvurduğunu ileri sürdü. CHP'nin tarihinin en karanlık dönemini geçirdiğini ifade eden Keskin, yönetimi "mobil delege" üretmekle suçladı.

CHP yönetiminin Denizli başta olmak üzere pek çok ilde "mobil delege" yazdırdığını öne süren Keskin, bütün bunlara rağmen Denizli Kongre'sini muhaliflerin kazandığını söyledi. Keskin, yönetimin bunun üzerine, "il kongresini de kaybederiz" diyerek kongreyi iptal ettiğini savundu.

İZMİR BEKLENİYOR

Öte yandan CHP'nin iddialı olduğu illerden biri olan İzmir'de de kongreye ilişkin tartışmalar sürüyor. 22 Temmuz seçimlerinin ardından il yönetiminin görevden alınmasıyla atanan kayyum, görevini sürdürüyor. CHP yönetimi ise başta Konak ve Karşıyaka olmak üzere önemli ilçelerdeki atama ve görevden almalara ilişkin mahkeme süreçleri sürüyor. İzmir İl Kongresi'nin en tartışmalı kongre olacağı konuşuluyor.

Yine diğer taraftan Uşak İl Kongresi'nin yargı süreci de sürüyor. Muhaliflerin, üye olmayanların kongre delegesi yapıldığı iddiaları üzerine yargıya taşıdığı Uşak İl Kongresi'ne ilişkin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının incelemesi sürüyor.

Bütün bu tartışmaların yanı sıra CHP'deki muhalif grupların da önümüzdeki haftalarda bir araya gelerek süreci değerlendirebileceği konuşuluyor. Diğer yandan CHP'de bu hafta itibariyle de 30'un üzerinde ilde kongreler tamamlandı.

(ANKA)