kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Teklif bugün Meclis'e sunulabilir

Yeni Haber
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, üniversitelerde türbanın serbest bırakılmasını öngören anayasa ve yasa değişikliği teklifinin bugün TBMM'ye sunulabileceğini söyledi. MHP grup toplantısında konuşan Bahçeli, teklifin AKP ve MHP'nin ortak önerisi olarak sunulacağını söyledi.

AKP ve MHP, yüksek öğretimde başörtüsünün serbest bırakılması için Anayasanın 10. ve 42. maddeleri ile Yüksek Öğretim Yasası'nın ek 17. maddesinin değiştirilmesi konusunda mutabakata varmışlardı.

Konuşmasında son 40 yıldır Türkiye'nin gündemindeki "kısır tartışma malzemesi" olan türban konusunda iki parti arasında dün gece varılan mutabakatla çözüm aşamasına gelindiğini vurgulayan Bahçeli, "Bu anlaşmaya uygun olarak Anayasa ve yasa değişiklikleri tekliflerinin iki partinin ortak önerisi alarak bugün yüce meclise sunulması öngörülmektedir" dedi.

Türban konusunda yapılacak düzenlemenin yüksek öğrenim kurumları ile sınırlı olacağının altını çizen Bahçeli, "Buna göre yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak kaydıyla yüksek öğrenim kurumlarında kılık kıyafet serbest olacaktır" diye konuştu.

Bahçeli, başörtüsü serbestisinin "kamuda çalışanlar ve kamu yetkilerini kullanarak kamu hizmeti verenler" için olmadığını vurgulayarak, bu konudaki endişelerin yersiz olduğunu ifade etti. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın "Tartışılan sorun başörtüsü değil, Türkiye'nin laiklik anlayışının devam edip etmeyeceği" eleştirisine de yanıt veren Bahçeli, "Cumhuriyetin temel ilke ve değerlerine bağlılık konusunda kendilerinden alacağımız hiçbir ders veya nasihat yoktur" dedi ve şunları söyledi:

"Başörtüsü konusunun toplumumuzun geniş kesimlerinin endişelerini giderecek şekilde hakkaniyete uygun bir çözüme kavuşturulması, toplumsal huzur ve dayanışma bakımından özel bir önem taşımaktadır. Yüksek öğrenimde başörtüsü sorunu özü itibariyle bir temel hak ve özgürlükler sorunudur. Buna siyasi bir anlam ve fonksiyon yüklenmesi ve bunun üzerinden siyasi istismar yapılması sonucu bugünkü çıkmaza gelinmiştir."

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in Türkiye'ye yaptığı resmi ziyarette ele alınan sorunlar açısından bakıldığında, AKP hükümetinin Türk-Yunan sorunlarını AB sürecinin "ipoteğine soktuğunu" ve bu konuda "teslimiyetçi" bir çizgi izlediğini söyledi.

Partisinin grup toplantısında konuşan Bahçeli, Yunanistan'ın Türkiye'nin AB sürecini desteklediği görüntüsü vererek ve AKP'nin AB konusundaki "zaaf ve aczinden" yararlanarak, sorunların Yunanistan'ın "emelleri" doğrultusunda çözümü konusunda kayda değer bir zemin kazandığını savundu.

Kıbrıs sorununun çözümünün "ipotek ve baskı denklemi" içinde AB'ye havale edildiğini, Fener Rum Patrikhanesi'nin ekümenik statüsünün tanınması ve Heybeliada Ruhban Okulunun açılması konusunun da bir AB sorunu haline dönüştüğünün altını çizen Bahçeli, "Bu konuları bu şekilde AB'ye havale eden Yunanistan, şimdi sözde Türkiye desteği edebiyatıyla, Sayın Başbakanın bu alanda geri adım atması ve Yunanistan'ın hak ve hukuk dışı taleplerine boyun eğmesi için gün saymaktadır" dedi.

Ruhban okulunun Türk yüksek öğrenim sisteminin dışına çıkarılarak doğrudan patrikhaneye bağlı bir eğitim kurumu olarak açılmasının istendiğini anlatan Bahçeli, "Sayın başbakanın AB'nin baskıları karşısında bu konuda teslim olması, Patrikhanenin Türkiye'nin denetimi dışında bağımsız bir kurum olmasının yolunu açacaktır" diye konuştu.

Bu hafta TBMM'de görüşülmesi beklenen vetolu Vakıflar Kanunu'nun aynen kabul edilerek yasalaşmasının "telafisi olmayan çok vahim sonuçlar doğuracağını" söyleyen Bahçeli, yabancı vakıflarının siyasi ve misyonerlik faaliyetlerde bulunmasının önünün açılacağını ifade etti.