kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

BBP: Anayasaya giyim kuşam hürriyeti başlığı altında bağımsız bir madde eklenebilir

Yeni Haber
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, türban ile ilgili tartışmaların, Anayasa'ya eklenecek yeni ve bağımsız bir madde ile çözülebileceğini ifade etti.

Yazıcıoğlu yaptığı yazılı açıklamada, Anayasaya, "Giyim-kuşam hürriyeti" başlığı altında, bağımsız bir maddenin eklenmesinin sorunun çözümünde çok daha etkili olacağını kaydetti.

MHP ve AKP'nin turban konusunda mutabakata varmasının olumlu bir adım olarak gördüğünü kaydeden Yazıcıoğlu, partisi adına türban sorununa ilişkin Anayasaya eklenebilecek bağımsız bir madde önerisinde bulundu. Yazıcıoğlu , "Herkes giyim-kuşam ve kendi kıyafetini seçme hürriyetine sahiptir. Üniforma zorunluluğu bulunan ve kanunla belirlenen haller dışında kimsenin kılık kıyafetine karışılamaz. Hiçbir kimse kılık kıyafet tercihleri nedeniyle kınanamaz, suçlanamaz. Eğitim gibi temel hak ve hürriyetlerini kullanmaktan alıkonulamaz. Ancak genel ahlaka aykırı ve kişilerin yüzlerini bütünüyle kapatarak, onların kimliklerinin tespitini imkansız hale getiren kıyafetlere güvenlik gerekçesiyle ve kanunla sınırlama getirilebilir" şeklinde oluşabilecek maddenin ayrıca Anayasanın 42. maddesine de eklenebileceğini ifade etti.

SOMUT BİR ANAYASA MADDESİ OLUŞTURMALIYIZ

Yazıcıoğlu açıklamasında, "Hiçbir tartışmaya meydan vermemek ve ileride yeni sorunlar oluşturmayacak şekilde başörtüsü sorununu çözmek istiyorsak, anayasada bazı maddelere ekleme-çıkarma yapmak yerine, somut bir anayasa maddesi oluşturarak, başörtüsü sorununu daha net ve anlaşılabilir bir şekilde çözmemiz mümkündür" dedi.

İÇ GÜVEYSİNDEN HALLİCE

AKP ve MHP, yüksek öğretimde başörtüsünün serbest bırakılması için Anayasanın 10. ve 42. maddeleri ile Yüksek Öğretim Yasası'nın ek 17. maddesinin değiştirilmesi konusunda mutabakata vardıklarını hatırlatan Yazıcıoğlu, bu mutabakatı 'içgüveysinden hallice" şeklinde yorumladı.

Yazıcıoğlu açıklamasında ayrıca, "Eminim bu uygulama yüksek öğrenim kurumlarında bir rahatlama getirecek ama temenni ederim uygulamada açık kapıları zorlayacak yasaklar derin olmasın. Türkiye cumhuriyeti Devleti laik, demokratik, sosyal bir hukuk devletidir. Anayasamızın 2. maddesi o şekilde tanzim edilmiş ve laikliği herkesin din ve inanç değerleriyle özgürce yaşamasının bir teminatı olarak almıştır. Ancak, yıllardır buna rağmen laikliği farklı bir şekilde tanımlayarak, din ve vicdan üzerinde baskı yapan ve inanç derleriyle birlikte eğitim yapmak ve çalışmak isteyenleri dışlayarak ülkede bir sınıf oluşturulmaya çalışılmıştır. Türkiye, artık bu tartışmayı geride bırakarak, gerçekten din ve vicdan özgürlüğünün yaşandığı herkesin eğitimden, sağlıktan kamu hizmetlerinden adil bir şekilde yararlanabildiği ve fırsat eşitliğine sahip olduğu bir ülke haline gelmelidir" dedi.

(ANKA)