kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Fransa'da yüzyılın finans skandalı

Yeni Haber
Fransa'nın büyük bankalarından Societe General'in Avrupa borsalarındaki işlemlerini yöneten bir elemanının, bankayı '4,9 milyar avro zarara sokması' sonucu ortaya çıkan finans skandalının yankıları sürüyor...
Societe Generale'in Genel Müdürü Daniel Bouton, gözaltındaki işlemcinin,''bir Rus bankasının çıkarı için bankaya kasıtlı karar soktuğu''yolundaki iddiaları yalandı. Bouton, söz konusu iddiaları ''komplo teorisi''olarak değerlendirdi.

Bouton, Societe General'in Rusya'nın ikinci büyük bankası olan ve içinde hisseleri de bulunan Rosbank'ı satın almak üzere olduğunu, Bu satışın 11 şubat tarihinde gerçekleşeceğini söyledi. Genel Müdür, gözaltındaki işlemcinin avukatının, ''bankanın kendi zararını gizlemek ve kamuoyunun ilgisini başka yere çekebilmek için müvekkilinin günah keçisi olarak ilan edildiği''yolundaki iddiaların da gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Dünyadaki finans kriziyle birlikte, son aylarda 2 milyar avro zarar eden bankanın, bu yolsuzlak birlikte kaybının 7 milyar avro bulduğu tahmin ediliyor. Bu arada banka yönetimi tarafından işten atılan ve hakkında soruşturma açılan 31 yaşındaki işlemci Jerome Kerviel'in, tutuklu ve tutuksuz yargılanacağına bugün içinde karar verilmesi bekleniyor. Mali skandala imza atan işlemci, bankanın, pazardaki dalgalanmalara göre, Avrupa borsalarındaki işlemlerini yönetiyordu.

Banka yönetim kurulu, skandalın ortaya çıkmasını ardından, genel müdür Daniel Bouton'un istifasını kabul etmemişti. Skandalını patlak vermesini ardından bankanın, 5,5 milyar avro yeni sermaye artırımına gitmişti. Fransa'nın en eski bankalarından Societe Generale, 1864 yılında 3. Napolyon tarafından kurulmuştu. Banka, şu anda sermaye olarak Avrupa'nın 7. en büyük bankası olarak biliniyor. Yaklaşık 120 bin kişinin çalıştığı bankanın, 22,5 milyon müşterisi bulunuyor.