kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

17 Ağustos'a göre ortam daha farklı

Bu hafta Amerika'da resesyonu girilip girilmediği yönünden açıklanacak ekonomik veriler oldukça kritik.
Hem faiz kararı hem de büyüme rakamları kadar ABD'de önemli bir başka veri daha açıklanacak. O da 1 Şubat Cuma günü ocak ayına ilişkin tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri. Tarım dışı istihdamda ve işsizlikte aralık ayında başlayan kötüleşmenin ocak ayında da sürmesi resesyon beklentilerini pekiştirebilir, tersine rakamlar ise resesyon beklentilerini zayıflatabilir.
31 Ocak Perşembe günü aralık ayı bireysel gelir ve harcama artışlarının düzeyi de ABD ekonomisinin durgunluğa girip girmediği konusunda bilgi verecek önemli verilerden biri.
Bu veriler olumluluğa işaret etse de, küresel piyasalarda 17 Ağustos sonrasında olduğu gibi, benzer boyutta ve sürede bir iyileşme yaşanması ihtimali zayıf. Çünkü faiz indirimlerinin en etkili olduğu aşamalar başlangıçları. İndirimler devam ettikçe ve sıklaştıkça etkisi de azalıyor.

- Farklı olan ne?- Bunun yanında 17 Ağustos'a göre 23 Ocak'ta ortam artık daha farklı. O tarihte bankaların tarihi zararları yoktu. Resesyon beklentisi ve bu beklentiyi doğuran negatif ekonomik veriler de yoktu. Krizin diğer piyasalara bulaşma etkisi daha azdı.
Bütün bu nedenlerle faiz indirimlerinin etkisi daha gevşek, süresi daha kısıltı olabilir. Kaldı ki ABD'de açıklanacak veriler de geçen ağustos ayına göre göreceli olarak daha kötü çıkmaya aday.

- Sonuç- "Hayatta daima tatlı ile acı karışıktır." Ludwig Tieck