kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Erdoğan-Baykal buluşması

Yeni Haber
Almanya'nın Münih kentinde düzenlenecek olan ve birçok ülkeden, 400'e yakın politikacı ve uzmanı bir araya getirecek olan "Uluslararası Savunma Konferansı"na Türkiye'den Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la CHP Genel Başkanı Deniz Baykal katılacak.

İki liderin de başta teröristlerin iade edilmesi gibi konularda AB ülkeleri ile görüşmeler ve terörle mücadele konusunda uluslar arası camiadan destek istemesi bekleniyor.

Her yıl geleneksel olarak toplanan Münih "Uluslararası Savunma Konferansı" bu yıl Şubat ayının ilk haftasında yapılacak. Terörle mücadelede alınacak önlemlerin küresel ölçekte ele alınacağı konferansa bu yıl İran'ın elinde bulundurduğu nükleer silahlar, Irak işgali, Filistin sorunu, Afganistan konuları ve Ortadoğu'da yaşanan güvenlik krizinin masaya yatırılması bekleniyor. Geçmiş yıllarda yapılan konferanslarda nükleer silahlar konusunda ciddi tartışmaların yaşanmış ve İran'a uyarılarda bulunulmuştu.

Avrupa Birliği'nin genişlemesine bağlı olarak toplantıya katılım her yıl artarken NATO'ya üye ülkeler, AB ülkeleri başta olmak üzere, Rusya, Japonya, Çin, Hindistan gibi ülkelerin yetkilileri de konferansa davet edildi.

PROTESTOLARA KARŞI YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

Küreselleşme karşıtlarının da geçen yıllarda olduğu gibi konferansı protesto etmeleri bekleniyor. Protestocular toplantıya katılanları NATO'nun savaş stratejilerine ortak olarak emperyalizme hizmet etmekle suçluyorlar. Protestolar nedeniyle Münih ve çevresinde özel güvenlik önlemlerinin de alındığı öğrenilirken 3 bin 500 polis ve 4 bin 500 askerin konferansın güvenliğini sağlamakla görevlendirileceği öğrenildi.

TÜRKİYE'DEN ERDOĞAN VE BAYKAL KATILACAK

Toplantıya Türkiye adına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra geçen yıl ilk kez katılan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da davet edildi. Baykal geçen yıl ilk defa katıldığı konferansta liderlerle ikili temaslarda bulunmuştu.

İki liderin özellikle Türkiye'nin PKK konusundaki hassasiyetini dünya liderleriyle paylaşması bekleniyor. Erdoğan ve Baykal'ın AB üyesi ülkelerden başta teröristlerin iadesi konusu olmak üzere terörle mücadelede destek isteyecek.

(ANKA)