kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

ABD’de ilginç tartışma: Kızılderililer Türk mü?

Yeni Haber
New York Türkevi'nde düzenlenen "Türkler ile Kızılderililer Arasında Ortak Bağlar" konulu panelde, yıllardır iddia edildiği gibi "Türkler ile Kızılderililer arasında tarihsel köklere dayalı bir ilişki var mı?" sorusunun yanıtı arandı. Türk ve Kızılderililer'in müziklerinin de seslendirildiği panelde ortaya ilginç iddialar ortaya atıldı.

New York Türkevi'nde İstanbul Üniversitesi Mezunlar Derneği tarafından düzenlenen panele konuşmacı olarak ABD İçişleri Bakanlığı Doğu Bölgesi Kızılderilileri Başkanı Frank Keel, Kuzey Amerika Birleşik Kızılderililer Kabilesi ve Oneida Kabilesi Başkanı Brian Paterson, Michigan Devlet Üniversitesi öğretim görevlilerinden Prof.Dr. Timur Kocaoğlu, Georgetown Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Türker Özdoğan, Georgetown Üniversitesi Antropoloji ve Arkeoloji bölümü öğretim üyesi ve editörlerinden Prof. Dr. Marjorie Mandelstam Balzer ve Arizona Devlet Üniversitesi Kızılderililer Araştırma Komitesi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Lujan Carol konuşmacı olarak katıldı. Panele çok sayıda izleyicinin yanında, New York Başkonsolosu Mehmet Samsar, BM Daimi Temsilci Yardımcısı Fazlı Çorman, TADF Başkanı Kaya Boztepe de katıldı.

Panelde, Türkler ile Kızılderililer arasında tarihsel bağlar, alışkanlıklar ve benzerlikler tartışıldı. Kızılderililerin, Amerika kıtasına Orta Asya'dan göç ettiği ve köklerinin Orta Asya Türklerine dayandığı iddiaları konusunda öne sürülen çeşitli görüşlere yer verildi. Kullanılan ortak kelimelerden örnekler verildi.

TÜRK DOKTOR'UN GENLERİ KIZILDERİLİ GENLERİ İLE AYNI ÇIKINCA BÜYÜK REİS ŞOKE OLDU

DNA çalışmalarıyla bilinen Dr.Levent Bozatlı da panele İstanbul'dan telefon bağlantısı ile katıldı. Dr. Bozatlı, İngiltere'nin ünlü Oxford Üniversitesi Genetik Bilimleri bölümünde yaptırmış olduğu DNA analizine göre, köklerinin ABD'deki en büyük Kızılderili kabilelerinden biri olan Onedia kabilesi ile aynı olan Djigonasse klanına ait genler olduğunu açıklaması, başta Onedia Kabilesi Başkanı Brian Paterson olmak üzere panelist ve izleyeciler arasında şok etkisi yarattı.

Cep telefonu ile yapılan canlı bağlantı ile panele sürpriz konuk olarak katılan Dr. Bozatlı, Onedia kabilesi başkanı Paterson, panelist ve izleyicilere hitaben yaptığı konuşmada, şunları söyledi :
"Sizlerle görüşmeyi ve bu toplantıya katılmayı içtenlikle arzulamamıza rağmen bazı şanssızlıklar nedeniyle bu yolculuğumuzu iptal etmek zorunda kaldık. Ben Dr. Levent Bozatlı ve eşim Hande Bozatlı, İngiltere'de Oxford Üniversitesi Ancestors Labaratuarında DNA analizimizi yaptırdık. Eşimin DNA'sı Avrupa orijinali çıkarken benim DNA Djigonasee klanına ait geldi. İlk başta şaşırdım ancak bakıldığında Türkler ve Kızılderililerin yaşantılarındaki benzerliklerini görmemek mümkün değil. Biz, Djigonasee klanının Kuzey Doğu Asya'dan başlayan yaşamı, şimdi iki farklı coğrafyada, yani Anadolu Asya ve Amerika'da devam ediyor. Tarihte bir zamanda, biz aynı etnik kökende insanlar birbirimize hoşcakal diyerek, diğer bölgelere göçmüş ve başka orijinli insanlarla karışmışız."

BÜYÜK REİS PATERSON : TÜRKLER AMERİKA'DAN GÖÇ ETTİ

ABD'de önde gelen Kızılderili liderlerden, Amerika Birleşik Kızılderililer Kabilesi ve Oneida Kabilesi Başkanı Brian Paterson'da panelde yaptığı konuşmada Türkler ile Kızılderililer arasında şaşırtıcı benzerliklerden söz etti. ABD'deki Kızılderililerin geçmişte çok büyük sıkıntılar çektiğini belirten Paterson modern yaşantıya kültürlerini de koruyarak hızla ayak uydurdukalrını söyledi. Paterson, Türkleri kardeş ve aynı aileden gördüklerini de vurguladı ve Türkler belki de buradan bu topraklardan göç etmiştir diye konuştu. Paterson, Biz de nereden geldiğimiz konusunda bazı gerçekleri bilmiyoruz ve bunu öğrenmeyi çok istiyoruz. Bu konuda daha fazla bilimsel çalışmaların yapılması gerekiyor" diye konuştu.

PROF. TÜRKER ÖZDOĞAN : KONUYLA İLGİLİ BİLİMSEL ÇALIŞMALAR ARTTIRILMALI

Panelin ardından tartışmaları değerlendiren Georgetown Üniversitesi öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Türker Özdoğan, konuyla ilgili bilimsel çalışmalara hız verilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Özdoğan, "Kızılderililerin öncelikle Sibirya'dan geldikleri iddialarına karşı özellikle son yıllarda ortaya çıkan yeni DNA testleriyle Türkler ile Kızılderililer arasındaki bağlar net şekilde ortaya çıktı. Atatürk de bu konuyla oldukça yakın olarak ilgileniyordu Kızılderililer ve Türkler arasında pek çok yakınlık var" diye konuştu.

BALZER : TÜM KIZILDERİLİLER TÜRK KÖKENLİ DEĞİL

Panelde tüm Kızılderilerin Türk kökenli olmayacağını iddia eden Georgetown Üniversitesi Sosyoloji-Antropoloji Bölümü öğretim üyesi ve editörlerinden Prof. Dr. Marjorie Mandelstam Balzer, panel sonunda görüş değiştirdi. Prof. Dr. Balzer paneldeki konuşmasında tüm Kızılderililerin Türk kökenli olduğunu söylemenin yanlış olacağını, ancak bazı kabilelerle arada büyük benzerlikler olduğunu söyledi. Panel sonrasında ise yaşanan gelişmeler üzerine konuşan Prof. Dr. Balzer, "Ben iyi gözlemleyen bir antropolojistim, ilk kez iki halkı bu kadar yakından birlikte inceleme şansı bulabildim, şimdi diyebibilirm ki Kızılderililerin büyük bir çoğunluğu Türk kökenli, bu gece inanılmaz bir kaynaşma vardı aralarında, sanki yıllardan beri birlikte yaşayan halktan kişiler gibi davrandılar birbirlerine" diye konuştu.

İÜMEZUSA BAŞKANI ÇINAR : HEDEFİMİZE ULAŞTIK

Paneli organize eden İstanbul Üniversitesi Mezunlar Derneği Başkanı Ali Çınar da panelin ardından "Türkler mi Kızılderililierden geldi yoksa Kızılderililer mi Türklerden" tartışmalarını değerlendirdi. Çınar, ilk başta Türk toplumuna, ABD'de yaşayan her türlü etnik guruptan desteği sağlamayı amaçladıklarını ve bu nedenle de hedeflerini ulaştıklarını söyledi. Panele üç ayrı kızılderili kökenli Amerikalı senatörden kutlama geldiğini belirten Çınar, bunun çok iyi bir gelişme olduğunu belirterek "Biz görevimizi yaptık, ilk kez ABD'de böyle bir tartışmayı ortaya attık, Türkiye'den canlı telefon bağlantısı sırasında Onedia Kabilesi Başkanı Paterson duydukları karşısında adeta şoke oldu, Türkler ile kızılderililer arasında mutlak bağlantılar var bu konuda daha da fazla çalışmak gerekiyor" dedi.

KIZILDERİLİ MÜZİĞİNİN GELECEĞİ OLACAĞI İDDİA EDİLEN TÜRK ÇOCUK EVREN OZAN KONSER VERDİ

ABD'de, otoriteler tarafından Kızılderili müziğinin geleceği olduğu iddia edilen 14 yaşındaki Evren Ozan da panel sonrasında flüt ile verdiği konserle Kızılderili müziğinden örnekler sundu. Ozan, annesinin Amerikalı ve babasının bir Türk olduğunu belirterek, "Biz Kaliforniya'da yaşıyoruz babam ise Boston'da sık sık babamı görüyorum ve tabiki ondan bazı Türkçe kelimeler öğrendim, en büyük ideallerimden biri de Türkiye'yi görmek ve orada konser vermek" dedi. Türk baba ile Kızılderili bir annenin çocuğu olan 14 yaşındaki Evren Ozan 6 yaşında başladığı müzik kariyeririnde kendisini, Kızılderili müziğinin kurtarıcısı olarak ilan ediilmesini abartılı olarak bulduğunu söylüyor. Başarılı müzisyenin ABD'de piyasaya çıkarttığı albümleri ise satış rekorları kırıyor. Ozan, en son albümünü Türkevinde panele katılanlara tanıtıp bol imza dağıttı ve hayranları ile resim çektirdi. Kızılderililer ve Türkler arasındaki bağlantının tartışıldığı paneli ilgi ile izlediğini belirten Ozan, "Mutlaka bir bağlantı var, ben buna kesinlikle inanıyorum" diye konuştu.

TÜRKEVİ'NDE KIZILDERİLİ DANSLARI SERGİLENDİ

Panelden sonra Kırgız asıllı müzisyen İlhan Sami Özulu, Orta Asya şarkıları söyledi, Kızılderililer ve Türkler ise müziğe dansları ile eşlik ettiler. Gecenin sonunda ise Brooklyn Redhawk Kızılderilileri geleneksel danslarınını tanıtıp, Türkevinde Kızılderili danslarını sergilediler. Kızılderili dansçılar, Türkleri ABD'de yapılan Kızılderili etkinliklerinde yer almaya da davet ettiler.

(ANKA)