kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kar geliyor-HARİTALI

Yeni Haber
Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada bugünden itibaren yurdun kuzey kesimlerinin Karadeniz üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisine gireceği, öğle saatlerinden sonra, Marmara'nın doğusu, Batı Karadeniz ile İç Anadolu'nun kuzeybatısında yağış beklendiği belirtildi.

Yağışlar Marmara'nın doğusu ile Batı Karadeniz kıyılarında yağmur, İç Anadolu'nun kuzeybatısı ile Batı Karadeniz'in iç kesimlerinde ise kar şeklinde olacak.

YAĞIŞLAR YARIN TÜM YURTTA ETKİLİ OLACAK

Yağışlı hava yarın tüm yurtta etkili olacak. Yağışlar Doğu Karadeniz ve Akdeniz kıyıları ile Güneydoğu Anadolu'nun batısında yağmur, yağış alan diğer kesimlerde ise kar şeklinde olacak. Yarın rüzgar yurdun batı kesimlerinde kuzeydoğu yönlerden poyraz, yurdun güney ve doğu kesimlerinde ise güneybatı yönlerden lodos şeklinde, saatte 60-80 km hızla fırtına şeklinde esecek.

ÇIĞ TEHLİKESİNE DİKKAT

Kar yağışının yarın Marmara, Kuzey Ege ve Batı Karadeniz'de poyraz fırtınası ile birlikte etkili olması bekleniyor. Güney ve doğu bölgelerde ise kuvvetli lodos ile birlikte beklenen etkili yağışların Doğu Anadolu bölgesinde çığ riski oluşturacağı tahmin ediliyor. Yağışlı hava Salı ve Çarşamba günleri, yurdun kuzey, iç ve doğu kesimlerinde etkisini sürdürecek. Hava sıcaklığı bugün yurdun kuzey ve batı kesimlerinde 1-3 derece artarken, yarın yurdun batı kesimlerinde poyraz fırtınası ile birlikte hissedilir derecede (6-8 derece) olmak üzere azalacak.

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, vatandaşları poyraz fırtınası ve kuvvetli lodos ile etkili yağışların oluşturacağı, çığ riski, soba zehirlenmeleri ve su baskınları gibi olumsuz şartlara karşı tedbirli davranmaları konusunda da uyardı.

İSTANBUL'DA KAR ALARMI

İstanbul'da yarın sabah saatlerinde başlaması beklenen yoğun kar yağışına karşı İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi bir dizi önlem aldı.

İstanbul Büyükşehir belediye Başkanı Kadir Topbaş, ''İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Danışma Kurulu''nun İstanbul Ticaret Odası'nda yapılan ilk toplantısının ardından, basın mensuplarının, beklenen kar yağışına karşı alınan önlemlere ilişkin sorularını yanıtladı.

Meteorolojinin verdiği bilgiye göre, kar yağışının yarın sabah 05.00'te başlayarak öğlen saatlerinde yoğunlaşacağını ve çarşamba gününe kadar yoğun bir şekilde devam edeceğini dile getiren Topbaş, araçların belli noktalarda konuşlandığını, ekiplerin de devamlı teyakkuz halinde olduğunu söyledi.

Topbaş, geçmişte olduğu gibi yarın da İstanbullular'ın daha hassasiyetle kendilerine yardımcı olmasını beklediklerini ifade ederek, şunları söyledi: ''İstanbullular işe giderken mecbur kalmadıkça bireysel araçlarını kullanma yerine, toplu taşıma araçlarını kullansınlar. Tabii okullar tatil olduğu için büyük bir avantaj. Ancak İstanbullular sabahleyin bulundukları noktalarda, 'çok fazla kar yok, gider gelirim' diye araçları müsait değilse, kar lastikleri takmadılarsa, kendi araçlarıyla çıkmamalarını tavsiye ediyoruz. Biz hazırlıklarımızı yaptık. İstanbul'un barajlarının suya ihtiyacı olduğu için bunu müjde gibi alıyoruz. İnşallah bir aksilik olmayacak. İnşallah bu kar yağışlarının baraj bölgelerinde etkili olacağını bekliyoruz, meteorolojinin verdiği bilgiler böyle. Barajlarımızın dolmasını istiyoruz. Ama İstanbul'da yaşamın aksamaması noktasında Büyükşehir Belediyesi olarak gerekli her türlü tedbiri aldık. Köylerimize kadar belirlediğimiz bazı traktörlere hazırladığımız aparatları takarak, köy yollarında hizmete konulacak. Yeterli derecede solüsyonumuz var. Çok gelişmiş aletlerimiz var. Tuz stoklarımız var. İlçe belediyelerine dağıttık. İnşallah başarıyla atlatırız. İnşallah bir aksilik olmayacak.''

Topbaş, yarın sabah saat 05.00'ten itibaren AKOM'da ekipleriyle birlikte İstanbul'u takip edeceklerini ve kar yağışı afete dönüşmeden gerekli tedbirleri almış olacaklarını kaydetti.

VALİ GÜLER

İstanbul Valisi Muammer Güler de, kar yağışını afet şartlarında değil, İstanbul'un beklediği kar yağışı olarak büyük bir sevinçle beklediklerini söyledi. Kar yağışına ilişkin gerekli duyuruların yapıldığını belirten Güler, 05.00'ten sonra ilave tedbir gerekirse İstanbullular'a duyuracaklarını bildirdi. Güler, şunları kaydetti: ''Kar yağışının trafikte yaratacağı olumsuz şartları önlemek bakımından sürücülerin araçlarında çekme halatı, takoz, zincir gibi aparatların bulundurulması gerekiyor. Yine bireysel araçlar yerine toplu taşıma araçlarını tercih etmeleri konusunda uyarıyoruz. Hava sıcaklıklarındaki düşüklükler ve fırtınanın da yaratacağı olumsuzluklara karşı vatandaşların evlerinde tedbirli olması gerekiyor. Biz tedbirlerimizi aldık. Genel hayatı etkilemeyecek şekilde tedbirlerimizi uygulayacağız. İlk planda kamuda görevli özürlü memurları, işçileri izinli saymayı planlıyoruz. Ama daha sonrasında kademeli olarak sayın başkanla da koordineli gereken tedbirleri almış olacağız. Hep birlikte hazırlıklıyız. Bu sefer çok kar yağsın istiyoruz.''