kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Oyuncu Leyla Kömürcü sperm bankasından bebek sahibi olmuş, soyadını da Bilginel olarak değiştirmişti.

'Sperm bankası zina izi taşıyor'

ANKA
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu üyesi Karakaya: Taşıyıcı annelik caiz değildir. Sperm bankasından hamilelik ise zina unsurları taşıyor..
Diyanet İşleri Başkanlığı, anneden alınan yumurta ile babadan alınan spermin laboratuvar ortamında döllenmesiyle oluşan embriyonun, başka bir kadının rahmine yerleştirilmesi anlamına gelen "taşıyıcı annelik"in İslam'da caiz olmadığını açıkladı. Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Mehmet Zeki Karakaya, "Döllenen embriyo bir başka kadının rahminde büyüyor. Bu durumda soy karışır" dedi. Diyanet İşleri Başkanlığı ayrıca, "sperm bankası" yöntemiyle hamile kalınmasının da "insanlık duygularını rencide etmesi ve zina unsurlarını taşıması" sebebiyle caiz olmadığını belirtti.

'TÜP BEBEK YAPMAK CAİZ'
Öte yandan Diyanet, kadın veya erkekteki bir kusur sebebiyle, gebeliğin gerçekleşmesinin mümkün olmadığı hallerde tüp bebekte herhangi bir sakınca görmüyor. Ancak bunun da belli şartları var. Döllendirilecek yumurta ve spermin, nikâhlı eşlere ait olması ve döllenmiş olan yumurtanın, başka bir kadının rahminde değil yumurta sahibi annenin rahminde gelişmesi gerekiyor. Ayrıca bu işlemin, gerek anne-babanın; gerekse doğacak çocuğun maddi, ruhi ve akli sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisinin olmayacağının tıbben sabit olması gerekli. Diyanet, bu şartlar sağlandığı takdirde normal yoldan anne olması mümkün olmayan evli kadınların, çeşitli tıbbi yollarla gebeliklerinin sağlanmasında, dinen bir sakınca bulunmadığını belirtiyor.