kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ah şu sivilceler!

Dr. Yasemin Fatih Amato
23.01.2008
Yüzümüz, çevreden gelen her türlü etkiye karşı en zayıf ve en savunmasız yerimizdir. Yazın güneş, kışın ise soğuk, rüzgar, kirli ve kuru hava cildimizin bozulmasına neden olur. Ciltte meydana gelen bozuklukların başında akneler gelir. Şu sıralar da akneler sanki coştular. Akneler yazın adeta içten içe beslendiler. Çünkü sıcak hava ve aşırı ter cildin yağlanmasına ve gözeneklerin tıkanmasına yol açtı.

CİLDİNİZE NEFES ALDIRIN
Gözeneklerin tıkanması aknelerin en önemli tetikçisidir. Bundan sonra gözenekler genişler ve 'siyah nokta'lar oluşur. Bu gözeneklerin içinde kir, sabun ve makyaj artıkları, yağlar, ölü hücreler birikir ve tıkanır. Böylece akne olgunlaşmaya başlar. Peeling yöntemleri, led terapi akneli ciltlerin dengelenmesine yardım eden yöntemlerdir. Ama her şeyden önce kişisel bakımın dikkatle yapılması gerekir.

BAKIM ÖNDE GELİR
Aknelerle başınız dertte ise, her şeyden önce, yağlı kozmetiklerden ve makyaj malzemelerinden uzak durmalısınız. Kullandığınız tüm kozmetikler oil kontrol veya su bazlı olmalıdır. Cildinizi temiz tutun ama tahriş etmekten kaçının. Taze sebze ve meyvelerle beslenmeye özen gösterin ve bol bol su için. Çünkü yüksek kalorili gıdalar, kızartma ve tatlılar cildinizi mahveder! Biz akneli ciltlere doğal reçeteler önermeyi tercih etmeyiz. Çünkü bu ciltler öylesine hassastır ki, kolayca mikrop kapabilirler. Ama elden geldiğince steril bir şekilde hazırlarsanız, aşağıdaki formüller mecbur kaldığınızda imdadınıza yetişebilirler.

ÇÖZÜMLER DOĞADAN

* Yarım bardak salatalık suyunun içine yarım limon suyu koyarak kendinize bir tonik hazırlayın. Yatmadan önce yüzünüzü yıkayın ve ardından bu toniği cildinize yedirin. Gece boyunca yüzünüzde bırakın.
* 3 diş sarmısağı dövün, bir tutam sulu pirinç lapası ile karıştırın ve sorunlu yerlere maske gibi uygulayın. Bu karışım cilt enfeksiyonlarına karşı çok etkilidir.
* Bir bardak doğal maden suyunun içine yarım limon sıkın. Sonra bir parça pamukla yüzünüze sürün. Bu tonik cildinizdeki gözenekleri temizler ve lekeleri de hafifletir.
* Bir adet aspirini ezin ve üzerine bir-iki damla kaynamış su ekleyin. Bu karışımı, yatmadan önce aknelerin ve lekelerin üzerine sürün.
* Gözenekler tıkanıp siyah noktalar oluştuğunda, 1 tatlı kaşığı toz içme sodası ile 2 tatlı kaşığı saf veya kaynatılmış suyu karıştırın. Sonra kare biçiminde kesilmiş steril gazlı bezleri bu karışıma bandırın. Burnunuza, yanaklarınıza ve çenenize uygulayın. Yüzünüzde 10 dakika kalması yeterlidir.
* Ve tabii domates veya salça! Domates maskeleri sebum (yağ) salgısını dengeler ve hafif bir peeling sağlar. Yüzünüzde bir sivilce baş gösterince, üzerine biraz domates salçası sürün. Ağrısı geçer ve hızla iyileşir.