kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Avrupalı, hamam sefasına alıştı, Türk tellakların yurtdışına ihracı başladı

HACER GEMİCİ
Türkiye'nin hamam kültüründen çok etkilenen Avrupa'da hamam işletmecilerinin sayısı giderek artarken, çok sayıda tellak Avrupa'ya gitti..
İLİŞKİLİ HABERLER
Avrupalı, hamam sefasına alıştı, Türk tellakların yurtdışına ihracı başladı
Türk halkı hamam sefasını terk ederken, Avrupalılar Türk tellakların peşine düştü. Türkiye'de gördükleri geleneksel hamam kültüründen etkilenen çok sayıda Avrupalı girişimci kendi ülkesinde 'hamam' işletmeciliğine soyununca, hamamların temel taşı olan tellakları Türkiye'den götürmeye başladı. Genelde Türk mimarlarına çizdirilen hamamlara Avrupa'da yoğun ilgi olduğu ifade ediliyor.

İSRAİL'DE TÜRK TELLAK
Avrupalıların yanlarında çalıştırmak için kendilerinden sürekli tellak talebinde bulunduğunu söyleyen Kaplıca ve Kür Merkezleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle, "Türkiye'de hamamlarda çalışan çok sayıda tellak Avrupa'ya gitti. Araştırma için gittiğim İsrail'de, Almanya'da Türk tellaklara kese yaptırdım. Avrupalıların sağlıklı yaşama önem vermesi bu ülkelerdeki hamamların iş hacmini artırıyor. Türkiye bu noktada yabancı ülkelerin farklı termal ürünlerini taklit etmek yerine 'Hamam spa' konseptini geliştirerek pazarlaması gerekli' dedi.

OTELLERDE MODA OLDU
Prof. Dr. Zeki Karagülle uzun yıllardır Türkiye'de hamam ve kaplıca kültürü üzerine araştırmalar yapıyor. Dünya'nın farklı ülkelerinde kaplıca ve hamam örneklerini de inceleyen Karagülle, 2000 yılında kurulan 38 üyeli Kaplıca ve Kür Merkezleri Derneği'nin başkanlığını yürütüyor. Karagülle, Türkiye'de son yıllarda özellikle otellerde moda haline gelen suyun ön plana çıktığı termal merkezlerinin yaygınlaşmasına rağmen yeterli turistin çekilemediğinden yakınıyor. "Türkiye'ye termal ürünlerden faydalanmak için yılda sadece 10 bin turist geliyor. İzmir Balçova'daki termal merkezine gelen turistlerin sayısı 2 bin 500'ü geçmiyor" diyen Karagülle, otellerde furya haline gelen SPA merkezlerinde hizmet kalitesinin yeterli olmadığını öne sürdü.