kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Uğursuz "4" rakamı fazla kullanılmayacak

Yeni Haber
Çin kültüründe '4' rakamı uğursuz kabul ediliyor. Tayvan'da da yeni kimlik numaralarında birden fazla "4" rakamı bulunmayacak...
Hali hazırda kimlik numarasında üçten fazla '4' rakamı olanlar da yeni numara için başvurabilecek. İç İşleri Bakanı Lee Yi-fang'ın yaptığı açıklamaya göre, karar 4 rakamının Çin kültüründe uğursuz olarak kabul edilmesinden dolayı alındı.

Bakan, Hsinchu şehrinde bir kadının yeni doğan çocuğuna verilen kimlik numarasını değiştirmek istemesinin kendilerini bu kararı almaya zorladığını söyledi. Çocuğunun kimilik numarasında art arta dört tane "4" rakamı bulunan kadın numaranın değiştirilmesini istemiş, fakat isteği kabul edilmemişti.

Lee "4" rakamını kimlik numaralarından tamamen kaldıramayacaklarını da ifade etti. Bakan halen yaklaşık 2,5 milyon kişinin kimlik numarasında ikiden fazla 4 bulunduğunu, bütün numaraların değişmesi halinde kayıt sistemlerinde sorun çıkacağını belirtti.

4 rakamının uğursuz kabul edilmesinin sebebi Çince "ölüm" ve "dört" kelimelerinin telaffuzlarının çok yakın olması. Birçok Tayvanlı ev adreslerinde veya otomobil plakalarında 4 rakamının bulunmasını istemiyor