kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bir otelde yılda 600 bin ton içecek 1 milyon ton yemek tüketiliyor

TÜROFED'in araştırmasına göre sadece beş yıldızlı tek bir otelde yılda 300 bin adet yumurta, 20 ton peynir, 13 ton pirinç, 30 ton yoğurt ve 3.5 ton kahve tüketiliyor..
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) geçtiğimiz haft Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da katılımı ile yapılan genel kurul sırasında ilginç bir rapor da hazırladı. Başbakan Erdoğan'ın 'harabeleri otel yapalım diyoruz, 'istemezük' diye karşı çıkıyorlar' sözleri ile öne çıkan bu toplantıda Ekin Grubu Araştırma Birimi tarafından hazırlanan 'Konaklamanın Seyahat Pazarındaki Yeri, Ekonomiye Katkıları ve Turizm-Endüstri İlişkileri' konulu rapor da sunuldu. İşte bu raporda sektörün büyüklüğü de yeniden gözler önüne seriliyor. Buna göre Türkiye genelindeki 1200'ü aşkın tesiste yılda 58 bin ton kırmızı, 40 bin tona yakın da beyaz et tüketiliyor. Raporda tüm tesislerin yıllık toplam tüketimiin ise yiyecek miktarı olarak 1 milyon ton, içecek miktarı olarak ise 600 bin tonu aştığı ifade ediliyor. İşte rapordan çarpıcı rakamlar:

* Konaklama tesislerinin yeme-içme birimlerinin gerçekleştirdiği toplam 11.2 milyar dolarlık mal ve hizmet alımının 5.5 milyar dolarlık bölümü konaklama tesisleri, 5.7 milyar dolarlık bölümü de yeme içme birimleri tarafından yapıldı.

* Konaklama tesisleri ile yeme içme birikimleri alkollü ve alkolsüz içecek pazarında yüzde 21 paya sahip.

* Türkiye'de her yıl her biri 400 oda ve 800 yatak kapasiteli 5 yıldızlı 40 yeni tesis açılıyor.

* Böyle bir otelin kaba inşaatı 5.5-6 milyon Euro, mekanik tesis işlerine de 3.2 milyon Euro harcanıyor.

* Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşunda 1993'te çalışan sayısı 626 bin iken 2006 yılında bu rakam 533 bine düştü. Aynı dönemde konaklama tesislerinde çalışan kişi 167 binden 309 bine yükseldi.

* Otellerin tükettikleri mal kaleminden en büyüğü meyve ve sebze. Tesis başına tüketim 350-500 tonu buluyor. Bu da 210 milyon dolarlık bir büyüklüğe denk geliyor.

* 5 yıldızlı bir tesiste yılda ortalama 300 bin adetten fazla taze yumurta tüketiliyor. Yıllık ortalama peynir alımı da 18-20 tonu buluyor.

* Bir tesisin yıllık kahve tüketimi 3-3,5 ton, çay tüketimi 251 ton, toz şeker tüketimi 10-15 ton, ekmeklik un kullanımı ise 25-30 tonu ulaşıyor.

* Yoğurt kullanımı 25-30 tonu, pirinç kullanımı 10-13 tonu, tuz kullanımı ise 4 tonu buluyor.

* Dondurmada ulaşılan tüketim miktarı aralığı 8-10 ton civarında.