kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çin, kömür ihracatını askıya aldı

Yeni Haber
Dünyanın en büyük kömür üreticisi Çin, son yılların en soğuk ve karlı kış mevsimi nedeniyle milyonlarca kişinin musluk suyu ve kalorifersiz kalması sonucu kömür ihracatını askıya aldı...
Çin Ulaştırma Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yayımlanan bildiride, demiryolları ve diğer ulaştırma ağlarının önceliğe göre kömür ve gıda taşımaları istendi. Genelgede gemiyle kömür ihracatı yapanların bunu durdurmaları ve gerektiğinde yüklemeleri yerel ihtiyacın olduğu yerlere çevirmeleri gerektiği vurgulandı. Bu kararın gemiyle kömür taşımacılığını ne oranda etkileyeceği net olarak bilinmiyor. Kömür ticareti yapanlar, bu yasağın Çin gemilerini bağlayacağını kaydederek, yaklaşık 1 ay süreceği tahmin edilen bu durumun trenlerin kömür bölgelerinden limanlara kömür taşıması yapmayacağı için dış sevkiyatı engelleyeceği görüşünü savunuyor. Bu yasağın spot alımları yani yıllık anlaşması olmayanlar ve sözleşme dışı olanları kapsayacağı belirtiliyor.

Pekin yönetimi geçen çarşamba günü kamu hizmet kurumlarını ve yerel tedarikçilerini, onlarca eyaleti etkileyen elektrik sıkıntısıyla mücadelede işbirliği yapmaları emrini verdi. Çin, ülkedeki enerjinin yüzde 70'inden fazlasını kömürden elde ediyor. Yetkililer, enerji sıkıntısının ülkedeki kış şartlarından dolayı süreceğini tahmin ediyor. Bazı bölgelerde kardan dolayı elektrik şebekeleri büyük hasar görürken, fırtınadan dolayı üç elektrik dağıtım kulesi yıkılmıştı. Üç Boğaz Barajı boyunca hasar gören dev şebekeden dolayı ise orta Çin'deki elektrik dağıtım sistemi bozulmuştu. Çetin kış şartlarının şu ana kadar verdiği toplam zararın ise 864 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

Kömür sıkıntısından dolayı geçen yıla göre ülkedeki kömür fiyatları aralık ayında yüzde 14.2, ham petrol fiyatları da yüzde 35 oranında arttı. Elektrik fiyatları ise yüzde 2.1 oranında artış gösterdi.

Bu arada Ulaştırma Bakanlığı, devlete ait Cosco Holdings Co.Ltd. şirketinin tedarik sıkıntısı ve artan arz arasındaki boşluğun kapanmasına yardım için 760 bin ton kömür taşıdığını bildirdi. Uluslararası navlun ücretlerinin artışından dolayı Cosco, kendi gemilerini enerji taşımacılığı için dış ülkelere yönlendirmişti. Gemilerle yapılan demir cevheri taşımacılığında yıllık navlun anlaşması yapılmadığı için taşıma fiyatları son 10 gündür düşüş gösterdi. Şubatın ilk haftasında kutlanacak Çin yeni yılından sonra söz konusu taşıma anlaşmalarının imzalanacağı ve navlun fiyatlarının yeniden artacağı belirtiliyor.

Trenlerin ve gemilerin iç ihtiyaca öncelik vermesini isteyen Çin, 2007'de bir önceki yıla göre yüzde 16 azalışla 53 milyon kömür ihraç etti. Kömür ithalatı da yüzde 34 artarak geçen yıl 51 milyon ton olarak gerçekleşti. Net kömür ihracatı 2006'da 25 milyon tondan sadece 2 milyon ton azaldı.