kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
BOĞAZ HATIRASI... Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Karamanlis ve eşi Natasa Karamanlis, Feriye Lokantası'ndaki akşam yemeğinin ardından Boğaz'da hatıra fotoğrafı çektirdi.

AB desteğimizin gizli gündemi yok

Duygu GÜVENÇ - Bülent AYDEMİR -Şenol ATEŞ - Ali E
Bilkent Üniversitesi'nde "AB desteğinde samimi misiniz?" sorusuyla karşılaşan Karamanlis "Birbirimize güvenerek başlayalım" dedi..
Yunan Başbakanı Kostas Karamanlis, Türkiye ile ilişkilerde yeni bir sayfa açmak istediğini belirtirken, "Birbirimize güvenerek başlayalım" dedi. Karamanlis, önceki gece onuruna verilen yemekte Başbakan Erdoğan'a, Batı Trakya'daki Türk azınlığın seçtiği müftülerin tanınması için bu müftülerin şeriat kurallarını uygulamaktan vazgeçmesi gerektiğini söyledi. Görüşmelerde Erdoğan "Yeni sayfa" açılmayı hedeflerken, Karamanlis "fırsat penceresi" bulunduğuna işaret etti. Yunan heyeti Ruhban Okulu'nun 1972'de kapatıldığını belirten ve Patrikhane'nin Hıristiyan dünyasının iç işi olduğunu dile getiren Erdoğan'ın sözlerini olumlu yorumlarken, iki ülkenin gündemindeki tüm sorunlar yemekte masaya yatırıldı. Karamanlis Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le de görüştü. Çankaya Köşkü'ndeki kabul basına kapalı gerçekleşti.

SON DUVARI YIKMA VAKTİ
Karamanlis, Bilkent Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada ise, "Tarih yeniden yazılamaz ama geleceğin sayfaları yazılabilir" derken Avrupa Birliği ile ilgili olarak ise "Avrupa yolu kolay değil. Avrupa'nın bir a-lacarte sistemi yok" dedi. Karamanlis'e Türkiye'nin AB üyeliğine Yunanistan'ın verdiği desteğin bir taktik olup olmadığı da soruldu. Yunan Başbakan bu soruya "AB desteğimizin gizli gündemi yok. Kimse Türkiye'den fedakârlık yapmasını beklemiyor, AB müktesebatına uymasını bekliyor. Ben Türkiye'nin AB perspektifini tam olarak destekliyorum. Birbirimize ve söylediklerimize güvenerek başlayalım" yanıtını verdi. Kıbrıs sorununun çözümü için zamanın geldiğini belirten Karamanlis, "Lefkoşe'de Avrupa'yı bölen son duvarı yıkma vakti geldi" diye konuştu.