kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

ABD'li sigortacıları kurtarma planı ile borsalar ralli yaptı

ABD'de mortgage krizinden zarar gören bankaları sigortalayan şirketleri kurtarmaya yönelik plan finans piyasalarındaki olumsuz rüzgârı ters çevirdi. İMKB-100 dün yüzde 5.8 yükseldi..
İLİŞKİLİ HABERLER
ABD'li sigortacıları kurtarma planı ile borsalar ralli yaptı
ABD hükümetinin mortgage krizinden ağır hasar alan kredi sigorta şirketlerini kurtarma planı uluslararası finans piyasalarına moral oldu. Haftabaşından beri durgunluk korkusu ile çalkalanan piyasalar dün finans piyasalarında hâkim olan iyimser hava ile ralliye başladı. Asya borsaları yükselişe geçerken, Avrupa borsaları son 4 yılın en keskin günlük artışını yaşadı. Gelişmekte olan ülke borsaları da dün yükselişe geçti.

DOLAR 1.18'E İNDİ
Yurtdışındaki olumlu gelişmeler ile İMKB-100 Endeksi dün 45 bin puanın üzerine çıktı. Borsa dün Avrupa borsalarındaki artışa parelel yüzde 5.81 değer kazanarak, 45 bin 10 puana yükseldi. Borsada işlem hacmi 2.1 milyar YTL oldu. Dolar dün ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edeceği söylentileri ile uluslararası para birimleri karşısında geriledi. Dolar dün içeride 1.18 YTL seviyelerine gerilerken bankalararası piyasada 1.1930-1.1950 YTL'den kapandı. Ancak ABD'den gelen veriler ile bankalararası piyasada dolar kotasyonları 1.1810-1.1835 YTL'ye kadar düştü. 7 Ekim 2009 tarihli gösterge niteliğindeki tahvilin bileşik faizi de dün yüzde 16.47'ye geriledi. Avrupa borsaları finans hisseleri öncülüğünde yüzde 5'e varan yükselişler gösterdi. Londra Borsası yüzde 5.47 değer kazanırken, Frankfurt Borsası yüzde 5.60, Paris Borsası ise yüzde 5.95 yükseldi. Fransız Societe Generale'nin dün 7.1 milyar dolar dolandırıldığı ve mortgage krizine bağlı alarak da 3 milyar dolarlık varlıklarının değerini düşürdüğü haberi de piyasaları olumsuz etkilemedi. BNP Paribas hisseleri yüzde 8.1 değer kazanırken, UBS yüzde 8.5, Axa yüzde 9 yükseldi. Avrupa Bölgesi'nin en büyük ticari ortağı konumuna gelen Çin'in 2007 yılında yüzde 11.4 oranında büyüyerek son 13 yılın en hızlı büyümesini yakalaması da olumlu havayı destekledi.
Haberin fotoğrafları