kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MAHMUT ÖVÜR

CHP İstanbul'da kavga yok, değişim var

İstanbul, dün de bugün de sadece Türkiye'nin değil, bu coğrafyanın "rol model" şehri. Yeni toplumsal trendler de, siyasi akımlar da, moda da ağırlıkla İstanbul'da başlar sonra Türkiye'ye yayılır.
Kısaca İstanbul'da gerçekleşen ya da İstanbul'a ilişkin her şey, toplumun her kesimi tarafından ilgiyle izlenir.
Bu gerçeği en çarpıcı biçimde siyasi partilerin iktidar grafiklerinde görmek mümkün. Bugüne kadar yapılan genel seçimlerde hangi parti İstanbul'u kazandıysa Türkiye'de de o parti iktidar oldu.
Bu nedenle de iktidar veya iktidar olma ihtimali olan büyük partilerin İstanbul il kongreleri, kurultaylar kadar ilgi çeker.
İşte bunlardan biri de yarın yapılacak olan CHP İstanbul 32. Olağan İl Kongresi...
Bu kongre, sadece sosyal demokrat kesimler tarafından değil, diğer siyasi kesimlerce de ilgiyle izlenecek. En azından CHP dışında kalan sol açısından yeni bir açılım olacak mı, merakla bekleniyor.
İlçe kongrelerinde yaşanan geleneksel parti içi kavganın bu dönem yaşanmaması, il kongresinin de sakin geçeceği anlamına geliyor. Zaten, şu ana kadar tek adayın çıkması da buna işaret.
32 ilçe başkanı ve 573 il delegesinin imzasıyla il başkanlığına aday gösterilen Gürsel Tekin, kongrenin "proje üreten bir kongre" olacağını belirtiyor ve şöyle diyor:
"CHP İstanbul'da bundan sonra da kavga olmayacak. Enerjimizi kendi içimize yönelik değil, rakiplerimiz üzerine yoğunlaştıracağız."
Türkiye'nin ana muhalefet partisinin İstanbul İl Kongresi uzun zamandır gerçekleşmeyen bir ilke de sahne olacak.
CHP Genel Başkanı Baykal, partisinin İstanbul'daki son 5 kongresine katılmadı. Baykal, yıllar sonra ilk kez İstanbul İl Kongresi'ne katılacak, İstanbul'a ve Türkiye'nin gündemine ilişkin bir konuşma yapacak.
İstanbul'da Gürsel Tekin yönetimine karşı mücadele eden Ali Topuz ve Şinasi Öktem ekibi, ilçe kongrelerinde etkin olamayınca aday da çıkaramayacaklar.
Kulislerde sadece eski il başkanlarından Ali Özcan'ın son dakikada aday olabileceği konuşuluyor. Bu durumda CHP İstanbul İl Başkanlığı'na Gürsel Tekin yeniden ve rahatlıkla seçilecek.
Bu da, atamayla gelen Tekin'in siyasi rüştünü ispat ettiği anlamına geliyor.
Ancak burada asıl beklenti, CHP'nin kendi içinde zafer kazanması değil, İstanbul'da nasıl bir performans sergileyeceği...
İşte bunu da, yani CHP'nin İstanbul'a yönelik nasıl bir politika izleyeceğinin ipuçlarını da kongre salonunda göreceğiz.
Acaba kongre salonunda alışık olduğumuz siyasi eleştiriler mi yükselecek, yoksa İstanbulluyu şaşırtacak projeler mi seslendirilecek?
İzleyip göreceğiz...