kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İngiltere'de yeni terör yasa taslağı

Yeni Haber
İngiltere'de hükümet, terör zanlılarının mahkemeye sevk edilmeksizin 42 gün boyunca gözaltında tutulmasına olanak sağlayan ve daha açıklanmadan üzerinde büyük tartışmalar çıkan yasa taslağını resmen Avam Kamarasının önüne getirdi.

Taslağın 42 günlük gözaltı süresinin dışında zanlının DNA örneklerinin sınırsız kullanımına ve zanlı hakkında dava açılarak mahkemeye sevk edilmeden önce yapılan sorguda elde edilen delillerin de daha geçerli sayılmasına olanak verdiği açıklandı. Taslak ayrıca, terör zanlılarının aynen cinsel taciz, tecavüz ve
çocuklara yönelik cinsel istismar suçluları gibi, beraat etseler bile kayıt altında tutulmalarına olanak sağlayan hükümler de içeriyor. İngiltere'de yeni terörle mücadele yasa taslağı, polis ve politikacılar arasında görüş ayrılığı yarattı. Polis şeflerinin büyük bölümü terör zanlılarının gözaltı süresinin 28 günün ötesine geçmesi fikrini desteklerken, muhalefetse tasarıya karşı çıkıyor.

Geçen ay Independent gazetesinin taslakla ilgili anketine katılan İşçi Partili milletvekillerinden 38'i taslağı desteklemeyeceğini açıklamıştı. Taslak, terör suçlarına verilen cezalarda ağırlaştırma da öneriyor. Taslağın Avam Kamarasında kabulü halinde, 42 günlük gözaltı süresinin kullanılabilmesi için polis ve savcının talepte bulunması ve İçişleri Bakanının da isteği onaylaması gerekecek. İçişleri Bakanının onayının ardından talep bu kez de Avam ve Lordlar kamaralarına
gönderilecek.

Bu iki kamaranın da talebi kabul etmeleri için önlerinde 30 gün süre bulunacak. Eğer talep bu aşamalardan herhangi birinde reddedilirse, hakkında başvuruda bulunulan zanlı için gözaltı süresi halen uygulandığı gibi 28 gün olabilecek.