kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gül'den özgür üniversite mesajı

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Gül'den özgür üniversite mesajı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Üniversiteler, düşüncelerin serbestçe ifade edildiği, inançların serbestçe yaşandığı, siyasetin kısır çekişmelerine girmeyen, lüzumsuz ideolojik tartışmalara sahne olmayan yerler olmalı'' dedi.

Gül, Erciyes Üniversitesi'nin bazı birimlerinin açılış ve temel atma törenine katıldı. Üniversite kampüsündeki Sabancı Kültür Sitesi'nde düzenlenen törende konuşan Gül, Kayseri'nin birçok başarıya imza attığını, bu başarılarda Erciyes Üniversitesi'nin geldiği düzeyin de önemli rol oynadığını söyledi.

Üniversitelerin toplumun lokomotifi olduğunu dile getiren Gül, üniversitelerde tartışılan fikirlerin halka taşındığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, gelişmiş ve güçlü üniversitelere sahip ülkelerin güçlü demokrasilere de sahip olduğunun altını çizerek, şunları söyledi:

''Üniversitelerimizin Türkiye'nin çok daha büyümesine, güçlenmesine, Türk ekonomisinin çok daha gelişmesine katkıları olacağını umuyorum. Üniversiteler, aynı zamanda düşüncelerin serbestçe ifade edildiği, inançların serbestçe yaşandığı, siyasetin kısır çekişmelerine girmeyen, lüzumsuz ideolojik tartışmalara sahne olmayan yerler olmalı.''

HAYIR YARIŞI

Cumhurbaşkanı Gül, Kayseri'de ''herkesin birbiriyle hayır için yarışması'' geleneğinin oluştuğunu belirterek, bunun takdir edilecek bir davranış olduğunu söyledi. Erciyes Üniversitesi'nin bünyesinden Bozok ve Nevşehir Üniversitelerinin çıktığını, ayrıca kentin yeni bir üniversiteye sahip olma potansiyeli taşıdığını da anlatan Gül, bu tablonun kent için gurur kaynağı olduğunu kaydetti.

''Kurulan üniversiteler, gerçekten üniversite gibi olmalı'' diyen Gül, öğrencilerin üniversitede sadece ders almadığını, farklı bir iklim
yaşadığını belirtti. Üniversitelerde, spordan müziğe, güzel sanatlardan kültürel alanlara kadar geniş bir faaliyet yelpazesi sağlanarak bu iklimin oluşturulması gerektiğini kaydeden Gül, AB üyelik sürecinin üniversitelerin gelişimine katkı sağladığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, üniversitelerin bilimsel çalışmalarda rekabet ve yarış içine girmeleri gerektiğini, bu anlamda üniversite sisteminde değişiklikler yapılabileceğini ifade etti. Gül, AB üyelik sürecinde çerçeve programları kapsamında üniversitelerin AB fonlarından daha fazla yararlanmasını istedi.

REKTÖR UTAŞ'IN KONUŞMASI


Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz Utaş da konuşmasında üniversitenin kurulduğu günden bu yana çağdaş, laik, Atatürk ilke ve inkılaplarına uygun eğitim vermenin gururunu taşıdığını söyledi.Kayserili hayırseverlerin katkısıyla üniversitenin fiziki altyapısının tamamlandığını belirten Utaş, yapımı bitirilen ve temeli atılan birimler hakkında bilgi verdi.Utaş, Kayserili hayırseverlerin üniversiteye bugüne kadar 80 milyon
doların üzerinde bağış yaptığını kaydetti.

GÜL'E ALTIN MADALYON

Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Utaş, üniversiteye yapılan yardımlara desteğinden dolayı Cumhurbaşkanı Gül'e altın madalyon taktı.Cumhurbaşkanı Gül, üniversiteye yapılan yardımlar noktasında kendisinin manevi destek verdiğini, asıl desteğin hayırsever iş adamlarından geldiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül ve Rektör Utaş, bazı fakülte binaları, eğitim merkezleri, kütüphaneler, sağlık merkezleri ve tıp fakültesi hastanesinin bazı birimlerini yaptıran iş adamlarına altın madalyon, halen yaptırmakta olanlara da gümüş madalyon taktılar.Bu arada Cumhurbaşkanı Gül, törenden önce, cuma namazını Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisinde kıldı. Gül, cuma namazının ardından üniversite kampüsündeki Sabancı Kültür Sitesinde Rektör Utaş, öğretim üyeleri ve öğrenci temsilcileriyle öğle yemeği yedi. Yemek sırasında Gül'ün karşısına Kadriye Kaygısız adlı Eğitim Fakültesi öğrencisi oturdu.

"TÜRBANLA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPMAYACAĞIM"

Öte yandan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Valiliğe yaptığı ziyaret sırasında bir basın mensubunun türbanla ilgili yapılmak istenen yasa değişikliğine ilişkin sorusunu "Açıklama yapmayacağım" diye cevapladı.

Cumhurbaşkanı Gül, Valilk balkonuna çıkarak burada toplanan vatandaşlara selamlama konuşması yaptı. Cumhurbaşkanı Gül, alanda toplanan vatandaşlara, "Sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum" dedi.