kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Karneler internette

Yeni Haber
İlköğretim okulları ve liselerde, 2007-2008 eğitim öğretim yılının ilk dönemi karnelerin dağıtılmasıyla sona erdi.

İlköğretim ve ortaöğretimdeki yaklaşık 15 milyon öğrenci ve 600 bin öğretmen, iki haftalık yarıyıl tatiline başladı. Bu sene, veliler ilköğretimdeki çocuklarının karnelerini internet ortamından da görebilecek.

*Çocuğunuzun karnesini görmek için tıklayınız

İlk ve ortaöğretim çağındaki yaklaşık 15 milyon öğrenci karne sevinci yaşadı. Ankara Konutkent İlköğretim Okulu'nda'ki karne dağıtım törenine, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Murat Bey Balta ve çok sayıda veli katıldı.

Salih Çelik, burada basın menspularına yaptığı açıklamada, ilköğretimdeki yaklaşık 10 milyon öğrencinin karnelerinin internet ortamından da görülebileceğini hatırlattı.

Çelik, www.meb.gov.tr adresindeki veli bilgilendirme logolu pencereden, öğrencinin kimlik numarası ve öğrenci numarasının girilmesiyle sanal karnelerin görülebileceğini aktardı.

Dünyada pek çok Avrupa ülkesinde dahi bu uygulamanın bulunmadığını dile getiren Çelik, "Veliler öğrencilerin devamsızlıklarını takip edebilecek. Çocuklarının öğrenim durumunun her an hangi durumda olduğunu görebilecekler." diye konuştu. Çelik, projenin amacının anne babaların okul ile ilişkilerinin artması olduğunu söyledi.

Törende, karnesini İl Milli Eğitim Müdürü Murat Bey Balta'nın elinden alan görme özürlü 6. sınıf öğrencisi Burak'ın bütün notlarının 100 olması, büyük takdir topladı.

Öte yandan, karnelerini alan tüm öğrenciler mutluluk ve sevinci bir arada yaşadı. Öğrenciler, en çok arkadaşlarını göremeyeceklerinden ötürü üzgün olduğunu söyledi.

Karne heyecanını çocukları ile birlikte yaşayan anne babalar da gözden kaçmadı. Bazı veliler, karnelerin internet ortamında da olmasını olumlu karşılarken; bazı veliler pek çok kişinin evinde internet bulunmadığını belirterek, bu nedenle uygulamanın bir anlam ifade etmeyeceği eleştirisinde bulundu.

Bugünden itibaren iki haftalık tatile giren öğrenci ve öğretmenler 11 Şubat Pazartesi günü ders başı yapacak. 2007-2008 eğitim-öğretim yılının ikinci yarısı 13 Haziran 2008 Cuma günü sona erecek.

SANAL KARNE UYGULAMASINA BÜYÜK İLGİ

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), ilköğretim öğrencilerinin karnesinin velileri tarafından internet ortamında görülebilmesini sağlayan sitesini 4 saatte 150 bin kişi ziyaret etti. Bakanlık yetkililerinden aldığı bilgiye göre, MEB'in ilk kez bu sene başlattığı sanal karne uygulamasına veliler büyük ilgi gösterdi.

İlköğretim öğrencilerinin karnelerine erişimini sağlayan ''www.meb.gov.tr'' adresindeki ''veli bilgilendirme sistemi''ne, sistemin açıldığı 11.00'den saat 15.00'e kadar olan süre içerisinde 150 bin kişi giriş yaptı.Velilerin karne bilgisine ulaşabilmesi için çocuklarının hem TC kimlik numarasını hem de okul numarasını bilmeleri gerekiyor. Öte yandan, Bakanlık bu sene ilköğretimde başlattığı internet üzerinden öğrencinin karnesine ulaşabilme uygulamasını, seneye ortaöğretimde de hayata geçirmeyi planlıyor.


İZMİR

İzmir Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, ailelerin karne alan çocuklarını başkalarıyla kıyaslamaması gerektiğini, her çocuğun yetenek ve algılama düzeyinin farklı olduğunu söyledi.Aydoğan, Karabağlar'daki Halide Edip Adıvar İlköğretim Okulu öğrencilerine karnelerini dağıttı, çeşitli hediyeler verdi.Çocuğun başarısız da olabileceğini ifade eden Kamil Aydoğan, ''Karne notları sadece öğrenciye ait değil. Ailenin, çevrenin, kurumun başarı düzeyini gösteriyor. Karne, çocuğun zekasını ölçen bir araç değil'' diye konuştu.

Karne notu düşük olan öğrencilerin aileleri tarafından yargılanmaması gerektiğine dikkati çeken Aydoğan, öğrencilere ''azarlayıcı bir tavırla'' yaklaşılmamasını istedi.Velilerin, çocuklarını başkalarıyla kıyaslamaması gerektiğini ifade eden Aydoğan, şunları söyledi:''Kıyaslama yapılmaması konusu çok önemli. Veliler, çocuklarını başkalarıyla kıyaslamasın. Her çocuğun yetenek ve algılama durumu farklıdır. Aileler, çocuklarına anlayışlı, müşfik ve sevgi dolu yaklaşsın. Çocuğun başarısı ne olursa olsun, her evin bir sevgi evi, mutluluk evi olmasını arzu ediyorum.''
Velinin sahip çıkmaması durumunda çocukların farklı yollara sapabileceğini kaydeden Aydoğan, ailenin çocuğun sığınabileceği bir liman olması gerektiğini ifade etti.Toplam 140 öğrencisi bulunan okuldaki karne dağıtım töreni sırasında, özellikle ilköğretim birinci sınıf öğrencileri ve aileleri duygusal anlar yaşadı. İki haftalık yarı yıl tatiline girmek istemeyen bazı öğrenciler ağladı.


ANTALYA


Antalya'da 847 ilköğretim ve lisede öğrenim gören 344 bin öğrenci, bugün karne sevinci yaşadı.

Antalya Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, Melahat Faraçlar İlköğretim Okulunda düzenlenen törene katıldı.
Karneleri dağıtan Gülay, karne pastasını öğrencilerle kesti. Karnelerini alan ve iyi notları gören öğrenciler, sevinçlerini arkadaşlarıyla paylaştı.

Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, Antalya'da ''çürük'' raporu verilen 16 okuldan biri olan Cengiz Topel İlköğretim Okulu'nun yıkılarak, hayırsever iş adamı Ziya Denizhan Öner'in kardeşi Melahat Faraçlar adına yeni okul binası yapıldığını belirtti.

Melahat Faraçlar İlköğretim Okulunun modern bir okul haline getirildiğini belirten Gülay, ''Bugün karne günü. Antalya'da 847 okulda okuyan 344 bin öğrenci karnelerini aldı. 14 bin 411 öğretmenin görev yaptığı okullarımızda bu yıl başarı oranı biraz daha yükselecek'' dedi.

MUĞLA'DA ENGELLİ ÖĞRENCİNİN KARNE SEVİNCİ

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Bafa beldesindeki Bafa İlköğretim Okulunda eğitim gören 9 yaşındaki doğuştan bedensel engelli Hilal Özdemir, karnesindeki notları görünce büyük sevinç yaşadı.Özdemir, okulunu ve arkadaşlarını çok sevdiğini ifade ederek, ''Bir gün doktor olmaya kararlıyım. Doktor olduğumda bedensel engelli çocukların tedavisi için çalışacağım'' dedi.Anne Gülsün Özdemir, kızını her sabah okula getirdiğini ve okul çıkışında eşlik ettiğini belirterek, kızının okulunda, gösterdiği fedakarlık ve sabır nedeniyle ''yılın annesi'' seçildiğini söyledi.
Anne Özdemir, ''Kızımın okuldaki başarısından çok memnunum. Onun yaşama sevinci ve verdiği mücadele beni çok etkiliyor'' dedi.Okul Müdürü Mustafa Mete ise 9 yaşındaki Hilal'in çok başarılı bir öğrenci olduğunu, karnesindeki notların tamamının 3 yıldır 5 olduğunu belirtti.

ŞANLIURFA

Şanlıurfa'da yarı yıl tatili dolayısıyla 397 bin öğrenci karne aldı.Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, Koç İlköğretim Okulunda düzenlenen
karne dağıtım töreninde, 15 bin okul öncesi, 342 bin ilköğretim ve 40
bin lise öğrencisi olmak üzere kentte 397 bin öğrencinin bugün karne
alacağını söyledi.

İlde 11 bin 500 öğretmenin görev yaptığını bildiren Yavaşcan, bugün
öğretmenlerin, öğrencilerin ve velilerin muhasebe yapma günü olduğunu,
geride bırakılan ilk dönemde nelerin eksik yapıldığının saptanması için
15 günlük süre bulunduğunu kaydetti.

Amaçlarının kentteki bütün okullarda ''çift eğitim'' yerine, ''normal
eğitime'' geçmek olduğunu belirten Yavaşcan, hedeflerinin 30-35 kişilik
sınıflı okullar oluşturmak olduğunu söyledi.

Törenin düzenlendiği okulda başlatılan okuma kampanyasına da değinen
Yavaşcan, yaklaşık 1 aydır okulda tüm öğrencilerin her gün 25 dakika
kitap okuduğunu; bu kampanyanın kentteki diğer okullara da
yansıtılacağını belirtti.Konuşmanın ardından Vali Yavaşcan, kitap okuma kampanyasında dereceye giren 3 öğrenciye hediye ve karnelerini verdi. Bir öğrenci, Vali Yavaşcan ve İl Milli Eğitim Müdürü Hanifi Şahin'e kitap hediye etti.Vali Yavaşcan, törenin ardından anaokulu öğrencilerine karnelerini dağıttı.

TAŞKÖPRÜ

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde, karnelerini alan öğrencilere, belediye
tarafından hizmete açılan Taşköprülüzadeler Kütüphanesi'nde çikolata
ikram edildi.

2007-2008 eğitim-öğretim yılı 1. döneminin bugün sona ermesi dolayısıyla
Taşköprülüzadeler Kütüphanesi yetkilileri, öğrencileri çikolatayla
karşıladı.

Kütüphane yetkilileri, bu tür uygulamalarla çocukların ve gençlerin
kitap okuma alışkanlıklarına katkıda bulunmayı amaçladıklarını ifade
etti.