kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Yeni ekonomik program istiyoruz'

TÜSİAD YİK Başkanı Mustafa Koç, "Gün birlik olma günüdür. Suni kutuplaşmalar yerine bireylerin refahını artıracak ekonomik ve sosyal politikalar çevresinde kenetlenme günüdür" dedi Ekonomiden iyi sinyaller gelmediğini söyleyen TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, yaklaşan küresel dalgaya artan işsizlik, cari açık ve zedelenen mali disiplin içeren bir bilançoyla girildiğini söyledi ..
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç ve Başkan Arzuhan Doğan Yalçındağ, yeni bir ekonomik programın gerekliliğini vurguladılar. Koç, "Dünyadaki gelişmeleri ve rekabet koşullarını dikkate alan bir vizyon ve strateji ile somut ve ayrıntılı bir takvime bağlı, ülkenin ufkunu açan, toplumun mutabakatını sağlamış yeni bir ekonomik programa ihtiyacımız var" dedi. TÜSİAD'ın dün yapılan 38'inci Genel Kurul'unda konuşan Koç, 2008'e bakıldığında en başta gelen kaygının kuşkusuz ekonomi olduğunu söyledi. Anayasa, AB ile ilişkiler ve bölgedeki gelişmelerin 2008'in diğer önemli gündem maddeleri olduğunu ifade eden Koç, "Ekonomiyle ilgili kaygılarımız bir yandan uluslararası gelişmelerden, bir yandan da ekonomimizin mevcut durumundan kaynaklanıyor. Küresel gelişmeler, rahat bir 2008 geçiremeyeceğimizi söylüyor" dedi. Koç, ABD, Avrupa ve Japonya'nın büyümesinde yavaşlama beklendiğine ve gelişmekte olan ülkelerin ihracat ve yabancı sermayeyi çekme rekabetinin her geçen gün sertleştiğine dikkat çekti. Koç, böyle bir ortamda yatırıma, istihdama, yüksek büyüme hızına ihtiyacı olan Türkiye'nin küresel fonlara erişiminde, ihracat yoluyla kaynak yaratmasında sıkıntı olabileceği uyarısında bulundu."Ekonomimizin kendi iç dinamikleri de 2008 için uyarı işaretleri veriyor" diyen Koç, şöyle devam etti: "Açıktır ki, 2001 yılının dünya şartlarına göre tasarlanmış olan uyum programı ile sağlayabileceğimiz iyileşmenin sınırına gelmiş durumdayız."

YENİ STRATEJİ ZORUNLU
İçerden ve dışardan gelen bu baskıları aşabilmek için ekonominin uzun vadeli bir perspektifle yeniden yapılandırılması gerektiğini vurgulayan Koç, "Bunu sağlayabilmek için, geleceğin dünyasını iyi analiz eden, daha fazla katma değer üreten, dış talepten daha fazla pay almamızı sağlayacak, yeni bir strateji ve uygulama programı yapmak zorundayız" diye konuştu. Sorunların çözümü için ekonomiyi gündemin en üst sırasına yerleştirmeye ihtiyaç olduğunu belirten Koç, "Türkiye dar gündemli ve kutuplaştırıcı siyaset yüzünden geçmişte zaman kaybetti. Buna artık müsaade etmemek lazım. Gün birlik olma günüdür. Suni kutuplaşmalar ve gerginlikler yaratmak yerine, ülkemizin ve tüm bireylerin refahını artıracak ekonomik ve sosyal politikalar çevresinde kenetlenme günüdür" dedi.