kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kare As: Çay saati

Taze demlenmiş ve lezzetli bir bardak çayın yanı sıra böreklerden kurabiyelere, pastalardan tartlara kadar pek çok lezzet, çay saatinin vazgeçilmezleri arasında. İşte her şeyiyle en iyi çay servisi yapan mekânlar.....
Çırağan Palace Kempinski
(Aldığı oy: 6)* * * * * *
Çırağan Palace Kempinski İstanbul'un içindeki Gazebo Restoran Kafe'de, 15.00-18.00 saatleri arasında özel çay saati mönüsü sunuluyor. Piyano ezgileri eşliğinde gerçekleşen çay saati mönüsünde çayların çeşitliliği dikkat çekiyor. Karadeniz çayı, İngiliz çayı, bergamut, füme siyah Çin çayı gibi siyah çayların yanı sıra çeşitli bitki çayları da var. Çayın yanındaki sunumlar ise oldukça iştah kabartıcı. Mini tavuklu hamburger, fındıklı ekmek, keçi peyniri, erikli tart, karamelize edilmiş peynirli pasta, meyveli tartolet, makaron ve İngiliz çörekleri gibi çeşitler var. Ahmet Örs, "Bahçeye bakan salonunda çay servisi oldukça keyifli," derken, Sevim Gökyıldız Çırağan'daki çay saati sunumunun dört dörtlük olduğu görüşünde. Feryal Gülman, önemli misafirlerini beş çayı için Çırağan'a götürdüğünü söylüyor. Diğer jürilerimiz Türkan Sabancı, Fatoş Yağcı ve Mustafa Seçkin'in beş çayı için favori mekânlarından biri de burası.
Tel: (0212) 326 46 46

Four Seasons Hotel
(Aldığı oy: 3)* * *
Sultanahmet'teki Four Seasons Hotel'in lounge bölümünde özel olarak hazırlanan çay saati, farklı ve özenli sunumuyla dikkat çekiyor. Her gün 15.00-18.00 saatleri arasında yapılan konsept çay sunumunda toplam 15 çeşit çay var. Beş çayı konusunda konsept olarak ise üç ayrı sunum yapılıyor. Bunlar Four Seasons Tea Time, Turkish ve Royal Tea olarak adlandırılmış. Bu konseptlerin hepsinde de tatlı ve tuzlu birçok çeşit sunuluyor. Jüri üyelerimizden Ahmet Örs Four Seasons'da gerçek İngiliz ikindi çayı uygulaması yapıldığını söylüyor ve şunları ekliyor: "Tatlı ve tuzlu çeşitleri çok fazla. Öyle ki iki kişi gidiyorsanız, bir kişilik sipariş verebilirsiniz." Feryal Gülman buradaki çay sunumunu çok beğendiğini söylüyor. Four Seasons Hotel'i beş çayı konusunda favorilerinden biri olarak gösteren Mustafa Seçkin de burayı herkese tavsiye ediyor.
Tel: (0212) 638 82 00

Bebek Kahve
(Aldığı oy: 2)* *
Boğaz kenarında, salaş bir ortamda, ince belli bardakta gerçek demleme çay içmek isteyenler soluğu Bebek Kahve'de alıyor. Günün her saati dolu olan mekân, özellikle beş çayında daha da kalabalıklaşıyor. Normal çayın yanı sıra adaçayı, ıhlamur, elma, kuşburnu, yeşilçay gibi çay çeşitlerinin de sunulduğu Bebek Kahve'de çayın yanında atıştırabileceğiniz farklı lezzetler var. Ev yapımı elmalı ve üzümlü kurabiye, brownie, çikolatalı krep, çay saatlerinin vazgeçilmez sunumları arasında yer alıyor. Ayrıca Bebek Kahve'deki tost ve gözleme çeşitleriyle kaşarlı simit de çayın yanında iyi gidiyor. Jüri üyelerimizden Esra Düzdağ, Bebek Kahve'nin çay keyfi yapılabilecek ender mekânlardan biri olduğunu söylerken, Hande Bozdoğan da beş çayı konusundaki favorileri arasında burayı sıralıyor.
Tel: (0212) 257 54 02

Cafe Wien
(Aldığı oy: 2)* *

Uluslararası bir kafe zinciri olan Cafe Wien, kahveleriyle adından söz ettirse de beş çayı konusunda da iddialı. Nişantaşı Reasürans Çarşısı'ndaki mekânda çayın yanında alabileceğiniz pasta, tatlı ve tuzlu çeşitleri oldukça lezzetli. Pastalardan 'Sachertorte' ve 'Apfelstrudel' ya da haşhaşlı çörek 'Wiener Brezel', Cafe Wien'in spesiyalitelerinden bazıları... Tüm çeşitler katkı maddesi veya boya kullanılmadan Viyanalı pasta ustaları ve onların denetimindeki Türk pasta ustaları tarafından yapılıyor. Evinizde hazırlanmış gibi doğal lezzetleri bir arada bulabileceğiniz Cafe Wien, jüri üyelerimizden Hande Bozdoğan'ın favori beş çayı mekânları arasında yer alıyor. Diğer jüri üyemiz Aydan Üstkanat, her ne kadar Viyana kahvehanesi de olsa, burada beş çayını Avrupa standartlarındaki pastalar eşliğinde içmenin keyifli oluduğunu söylüyor.
Tel: (0212) 233 78 60

Gezi İstanbul
(Aldığı oy: 2)* *
Dostlarınızla merkezi bir yerde buluşup lezzetli ve şık bir çay sunumu eşliğinde sohbet etmek istiyorsanız, Gezi İstanbul'u tercih edebilirsiniz. Taksim'de AKM'nin hemen yanındaki Gezi İstanbul, lezzetleri çayları ve mönüsündeki çeşit bolluğuyla da birçok lezzet tutkununu buraya çekiyor. Çayın yanında alabileceğiniz lezzetler arasında, pasta, kek ve kurabiye çeşitlerinin yanı sıra simit, açma, poğaça, börek, brioche gibi hamur işi ürünler de bulunuyor. Jüri üyelerimiz Ahmet Örs ve Sevim Gökyıldız, Gezi İstanbul'un beş çayı için çok uygun bir mekân olduğu konusunda birleşiyor.
Tel: (0212) 292 53 53

Paul Cafe
(Aldığı oy: 2)* *
1881'de Fransa'da küçük bir ekmek fırını olarak kurulan Paul Cafe, şimdi tüm dünyada şubeleri bulunan bir zincir şeklinde hizmet veriyor. Altısı İstanbul'da olmak üzere sekiz şubesi var. Paul Cafe'lerde earl grey demleme çay sunuluyor. Çayın yanında da ananaslı, portakallı, bademli, cevizli, çikolatalı kurabiyeler, vişneli, frambuazlı tartlar, ekler çeşitleri, kruvasan çeşitleri, mekikler, makaronlar var. Fatoş Yağcı, Paul'de çayın yanında sunulan kurabiyelerin çok lezzetli olduğunu söylerken, Neşe Erberk, Etiler'deki Paul Cafe'nin keyifli bir ortama sahip olduğunu anlatıyor. Nişantaşı
Tel: (0212) 296 11 00

The Marmara İstanbul
Aldığı oy: 2)* *
The Marmara İstanbul'un lobisi Aqua Lounge'da özel beş çayı programı sunuluyor. Beş çayı mönüsünde sekiz çeşit demleme, 14 çeşit poşette olmak üzere 22 çeşit çay var. Üzümlü scones, biscotti, macaron, dört çeşit sandviç, tuzlu ve tatlı cookies, vanilya ve bitter çikolatalı mousse çeşitleri, apple crumble, sigara böreği, su böreği, kruvasan, pasta çeşitleri çayın yanında sunulan lezzetlerden. Ayrıca Şevket Uğurluer ve triosu pazartesi hariç her gün 15.30-18.00 arasında beş çayı keyfine müzikleriyle neşe katıyor. Jüri üyelerimizden Aydan Üstkanat ve Sevim Gökyıldız oylarını The Marmara'dan yana kullanıyor.
Tel: (0212) 251 46 96

Cafe Bunka
(Aldığı oy: 1)*
Uzakdoğu kültürüne meraklıysanız Japonların çay seramonisini duymuşsunuzdur. Japon Kültür Merkezi'nin içindeki Cafe Bunka'da değişik yeşil çay çeşitleri sunuluyor. Patlamış pirinçli yeşil çay, klasik yeşil çay, kavrulmuş yeşil çay gibi... Çaylar Japonya'dan getirtiliyor. Rezervasyonlu olarak çay seramonisi yapılan mekânda, yeşil çaylı kurabiye, yeşil çaylı kek, yeşil çaylı profiterol de var. Bunka'da servis yapılan fincan, demlik ve tabaklar da Japonya'dan gelmiş. Ahmet Örs sıra dışı bir çay keyfi isteyenler için Cafe Bunka'yı öneriyor.
Tel: (0212) 251 15 80

Elizinn Patisserie Restaurant
(Aldığı oy: 1)*

Ankara'nın popüler yerlerinden Tunalı Hilmi Caddesi'nde iki yıl önce açılan Elizinn Patisserie Restaurant, sunduğu lezzetlerle kısa sürede birçok müdavim edindi. Özellikle de beş çayında rezervasyonlu olarak müşterilerini ağırlayan pastanede demleme çayın yanı sıra çeşitli bitki çayları da var. Tatlı-tuzlu kuru pasta, börek çeşitleri, poğaça ve açma gibi pastane ürünlerinin ev tipi hazırlandığı mekânda, çeşit oldukça bol. Jüri üyelerimizden Baron Meshkin, Elizinn Patisserie Restaurant'ın beş çayı konusunda çok başarılı bir mekân olduğunu söylüyor.
Tel: (0312) 427 40 44

Lipton Tea Corner
(Aldığı oy: 1)*

Akatlar Mayadrom'daki Lipton Tea Corner, çay tiryakilerine alternatif lezzetler sunuyor. 80'in üzerinde çay çeşidinin yer aldığı dükkânda çayla ilgili çeşitli kitaplar ve aksesuarlar da bulunuyor. Evinizde hazırlamak için paketli çay alabileceğiniz mekânda, oturup çay keyfi yaşamanız da mümkün. Portakallı, karamelli, vanilyalı, Seylan, Earl Grey çeşitlerden sadece birkaçı. Çayın yanında lezzetli kurabiyeler de sunuluyor. Jüri üyelerimizden Esra Düzdağ, Lipton Tea Corner'ın çay tutkunları için keyifli bir adres olduğunu belirtiyor.
Tel: (0212) 352 30 59

Çırağan Palace Kempinski * * * * * *
Four Seasons Hotel * * *
Bebek Kahve * *
Cafe Wien * *

Ahmet Örs
(SABAH gazetesi yazarı)
Four Seasons Hotel
Çırağan Palace Kempinski
Gezi İstanbul
Cafe Bunka

Türkan Sabancı
(İşkadını)
Çırağan Palace Hotel
Kempinski
Hotel Les Ottoman

Sevim Gökyıldız
(Mutfak Dostları Derneği Üyesi)
Çırağan Palace Kempinski
Gezi İstanbul
The Marmara İstanbul

Hande Bozdoğan
(İstanbul Culinary Institute Kurucusu)
Swissotel
Cafe Wien Nişantaşı
Bebek Kahve

Mustafa Seçkin
(Üst düzey yönetici)
Four Seasons Hotel
Çırağan Palace Kempinski

Esra Düzdağ
(Sofra dergisi genel yayın yönetmeni)
Bebek Kahve
Lipton Tea Corner
Çınar Otel
Yeşil Ev

Neşe Erberk
(Eski manken, işkadını)
Paul Cafe
Gloria Jeans Bebek
Harvard Cafe

Feryal Gülman
(İşkadını)
Çırağan Palace Kempinski
Four Seasons Hotel
House Cafe Ortaköy

Baron Meshkin
(Ankaralı gurme)
Elizinn Patisserie Restaurant
Pera Palas
Flamingo Pastanesi
Liva Pastanesi

Aydan Üstkanat
(Yemek stilisti)
The Marmara İstanbul
Mangerie
Cafe Wien

Fatoş Yağcı
(Yemek kitabı yazarı)
Art Cafe
Paul Cafe
Çırağan Palace Kempinski

Diğerleri
Çınar Otel (Yeşilköy)
Tel: (0212) 663 29 00

Yeşil Ev (Sultanahmet)
Tel: (0212) 517 67 86

Gloria Jeans (Bebek)
Tel: (0212) 263 24 45

Harvard Cafe
Tel: (0212) 287 10 51

House Cafe (Ortaköy)
Tel: (0212) 227 26 99

Swissotel
Tel: (0212) 326 11 00

Les Otoman
Tel: (0212) 359 15 00

Art Caf(Levent)
Tel: (0212) 264 17 67

Mangerie (Bebek)
Tel: (0212) 263 51 99
Haberin fotoğrafları