kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Cuma Sabah 
ATİLLA DORSAY

Emir Kusturica'nın köyünde gün 5

Ünlü yönetmen Emir Kusturica'nın Bosna yakınlarındaki bir dağ köyü olan Köstendorf'ta düzenlediği festival, film gösterimleri, söyleşiler ve konserlerle çok renkli geçti.
Geçen hafta Sırbistan'daydım. Hayır, birden siyaset muhabirliğine heves edip seçimleri izlemek için değil. Tam o sırada orada olmam şöyle bir raslantıyla gelişti: Ünlü yönetmen Emir Kusturica, Köstendorf adını taşıyan bir yerde, ilk kez bir festival düzenliyordu ve beni de ismen çağırdı. Eski adıyla Yugoslavya, Balkanların görmediğim tek ülkesi, Avrupa'da da görmediğim iki üç ülkeden biriydi. Gerçi şimdi yerinde yarım düzine ülke var, bir o kadarı sırada bekliyor. Ama "Ne olursa olsun, hiç olmazsa Sırbistan'ı göreyim," dedim ve beş günlüğüne kalkıp gittim.

DAĞDA FESTİVAL
Belgrad Havaalanı'nda karşılanıp tıka-basa bir cipe tıkıldıktan sonra 250 kilometre uzaklıktaki yere ancak beş saate yakın zorlu bir yolculuk yapıp vardık. Köstendorf, aslında ne coğrafi bir isimdi ne de idari. Bosna'nın burnunun dibinde, bir kasabanın yanıbaşındaki tepeye, bizzat kendisi de bu yöreden olan Kusturica'nın büyük desteğiyle kurulmuş bir kış sporları merkeziydi: Dağ evi şeklinde konforlu bungalovlar, iki sinema salonu, birkaç lokanta ve bar. Ve her gün bir film/bir yönetmen biçiminde basın toplantıları, söyleşiler, gençlerle atölye çalışması... Ayrıca her gün bir jürinin izlediği ve aralarında yarışan kısa filmler... Ve her gece konser. En sükselisi, Kusturica'nın kurduğu ve gitar çaldığı No-Smoking grubunun konseriydi: Ortalık tam anlamıyla yıkıldı. Burada yaşadığım sinema olayları, sinema sayfasının malı. Onun dışında, civarı gezdik, tepelere çıktık. Ünlü Drina Nehri boyunca gitmek ve tam karşıda Sırbistan'ın hâlâ kavgalı olduğu Bosna'yı görmek ilgi çekiciydi. Ama yarım saatlik yolu yapıp, Bosna'ya geçip Vişengrad'da, İvo Andriç'in romanlarında anlattığı efsanevi Drina Köprüsü'nü görmek, mümkün olmadı: Çünkü ben AB üyesi olmayan Türkiye'den geliyordum, vizem tek girişçıkışlıydı ve gidersem, bir daha Sırbistan'a geri dönemiyordum. Böylece bu çok istediğim geziyi yapamadım. Oraya gidip Bosna'ya geçmek ve Saraybosna'yı da ziyaret etmek isteyenlerin dikkatine...