kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Saddam'ın Euro öyküsü

ABD, Vietnam'da 1963 ile 1973 yılları arasında savaştı. 10 yıl süren savaş döneminde ABD'liler ciddi bir "Vietnam sendromu" yaşadı. Vietnam savaşına kadar hiç cari açık vermeyen ABD ekonomisi ciddi açık verirken, savaşın son üç yılında da ekonomik olarak savaş kaybedildi.
Bu dönemde dünyada iki önemli gelişme oldu.
Birincisi; ABD 35 doları, 1 ons altın olarak sabitlemişti. Vietnam savaşını finanse etmek için karşılıksız para basmaya başlayınca ABD Merkez Bankası'nın altın rezervi doları karşılayamaz hale geldi! Sistem tıkandı. ABD, 1971'de doları altına sabitleme kararını kaldırınca dolar ve altın üzerine kurulan sistem çöktü.
İkincisi; ABD yepyeni bir sistem kurmak zorunda kaldı. Doların değer kaybetmesini önlemek için merkez bankalarının doları "rezerv para" olarak tutmaları için harekete geçti, petrol hesapları dolar olarak tutuldu. 1973'te geçilen bu sistem 2000'e kadar kesintisiz sürdü. Dolar en güçlü para oldu. Ancak bir olay dengeleri bozdu.
2000'de Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin petrol hesabını Euro'ya çevirdi. İşte ilk kıvılcım o yıl çaktı. Bu olay Saddam'ın sonu ABD'deki resesyon tartışmasının da başlangıcı oldu.