kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

BM Merkezi'nin çatısı 1.9 milyar $'a onarılacak

MAHMUT SANCAK
New York'ta bulunan Birleşmiş Milletler Genel Merkezi harabeye döndü. İnşa edildiği 1951 yılından günümüze çivi çakılmayan binanın altyapısı çökmüş durumda..
Ansızın bastıran yağmur, fırtınanın da etkisiyle adeta kasırga gibi şehrin üzerinden geçiyor. Yağmur damlaları yaşlı binanın yüzünü aralıksız kamçılarken, çatıda bulunan oluklar binanın üzerinde biriken suyu tahliye etme konusunda yetersiz kalıyor. Yavaş yavaş içeriye sızan su önce duvarların, ardından da zeminde bulunan halıların ıslanmasına neden oluyor. Geçen yağmurda ıslanmış ve yer yer küf tutmuş olan halı, üzerinde biriken taze yağmur suyunu artık ememez hale geliyor. Büronun köşesinde oluşan su birikintisi hızla küçük bir göle dönüşürken, mekânın zeminine döşenmiş olan elektrik ve telefon tesisatına doğru sızıntı başlıyor. Sigorta kutusundan gelen küçük bir patlama sesi önce koridorda yanan ışığın sönmesine ardından da katta bulunan tüm elektrikli sistemlerin devre dışı kalmasına neden oluyor.

Dünyanın merkezi ama...
Söz konusu sızıntının yaşandığı bina New York'un gökdelenleriyle ünlü Manhattan yarım adasının doğu sahilinde bulunuyor. İlk bakışta çatısı akan ve halıları küf tutmuş bu binanın bizimle fazla bir ilgisi yok gibi görünüyor ancak durum pek öyle değil. New York itfaiyesi binayı uzun bir süreden beri gözetim altında tutuyor ve burada yaşanan her aksaklığı kayda alıyor. Nasıl almasınlar ki? Sorumluluk büyük. Zira söz konusu bina yılda 2 bin 500 toplantıya ev sahipliği yaparken, zaman zaman 192 devlet başkanını aynı anda konuk ediyor. Yetkililerin kısaca "760 UN Plaza" dedikleri binayı tüm dünya Birleşmiş Milletler'in (BM) Genel Merkezi olarak tanıyor.

Öğrencilere yasak!
İlk bakışta inanması biraz güç gibi gelse de BM binasının son durumu Bağcılar'da bulunan bir gecekondunun altyapısından çok farklı değil. New York itfaiyesi yapı genelinde yaptığı son incelemesinde tam 866 güvenlik eksikliği belirledi. Öyle ki itfaiyenin yayımladığı güvenlik raporunun ardından New York Belediye Başkanı Michale Bloomberg, ilk ve orta dereceli okulların BM binasına yönelik düzenledikleri gezileri ikinci bir emre kadar yasakladı. Diğer bir ifadeyle BM binası aynı dünya siyasi arenası gibi hiç güvenli değil. İnşasının tamamlandığı 1951 yılından beri dış cepheye yönelik ufak çaplı bakım çalışmalarının haricinde herhangi bir tadilat görmeyen bina adeta yaşlanmış bir Hollywood yıldızını andırıyor. Binayla ilgili bu kötü gidişe dur deme çabaları ise yaklaşık 7 yıldır devam ediyor. Tadilat masrafları yüksek olacağı için onarım projelerine bu güne kadar hep soğuk bakan New York Belediyesi sonunda ikna edildi ve yenileme çalışmaları için düğmeye basıldı. Alınan karara göre 2009'un bahar aylarında başlanacak tadilat çalışmaları 2013 yılında tamamlanacak. Toplam 1.9 milyar dolara mal olacak yenileme çalışmaları ile birlikte bina sadece daha sağlam hale gelmeyecek aynı zamanda da "yeşil", yani çevreye duyarlı olacak. Prestiji yüksek tadilat çalışmalarını ise İsveçli inşaat şirketi Skanska yürütecek. Tadilat çalışması kapsamında BM kompleksi içerisinde bulunan tüm yapılar elden geçecek..