kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kurusıkılara yeni düzenleme TBMM'de kabul edildi

Yeni Haber
TBMM Genel Kurulunda, kurusıkı tabancaların üretim ve satışına düzenleme getiren tasarı kabul edildi.

Kanuna göre, kurusıkılar, 1 yıldan fazla hapse mahkum olanlar, ateşli silahlarla işlenen suçlardan hüküm giyenler ile 18 yaşından küçüklere satılamayacak.

Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Hakkında Kanuna göre, kurusıkılar, 1 yıldan fazla hapse mahkum olanlar, ateşli silahlarla işlenen suçlardan hüküm giyenler ile 18 yaşından küçüklere satılamayacak.

Kurusıkıların imali, ithali, bulundurulması ve taşınmasına yeni düzenlemeler getiren kanun, ses ve gaz fişeği atabilen silahların nitelikleri, imali, ithali, ihracı, satışı, edinilmesi, bulundurulması ve taşınması hakkındaki usul ve esaslarla, bunlarla ilgili izin, kayıt ve tescil işlemlerini kapsayacak.

Kurusıkı tabancaların üretimi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının iznine tabi olacak. Kurusıkılar, ruhsata tabi silah vasfına dönüştürülemeyecek ve diğer silahlardan ayırt edilmesini sağlayacak şekilde, rengi ve şekli belirtilerek üretilecek. Bu zorunluluk, ithalatta da geçerli olacak. Ses ve gaz fişeği atan silahların ithal ve ihraç işlemleri, genel hükümlere göre yerine getirilecek. Ancak bunların ithalinde, İçişleri Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığının uygun görüşü aranacak. Kurusıkılar, kasten işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkum olanlar ile ateşli silahlarla işlenen suçlardan hükümlü bulunanlara ve 18 yaşından küçüklere satılmayacak. Bu silahların satışı, mermi veya av malzemesi ya da yivsiz tüfek satışı yapmak için valiliklerce ruhsatlandırılmış yerlerce yapılacak.

Kurusıkıları satan bayiler ile üçüncü şahıslara devredenler ve üçüncü şahıslardan devralanlar, bu durumu 1 ay içinde mahalli mülki amire bildirecek. Silahlar, her an kullanıma elverişli olmayacak ve kolay ulaşılmayacak şekilde, boş olarak kutu içinde nakledilebilecek. Ses ve gaz fişeği atan silahların ve üretici firmaların, her ne suretle olursa olsun reklam ve tanıtımı yapılamayacak. Kurusıkı tabancaların kullanılmasını özendiren veya teşvik eden kampanyalar düzenlenemeyecek.

GETİRİLEN CEZALAR


Kurusıkıları yetkili mercilerden izin almadan veya üretim için belirlenmiş esas ve usullere aykırı olarak imal edenler, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 100 günden 500 güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak.

Bu silahları, yönetmelikle belirlenmiş esas ve usullere aykırı olarak imal edenlere ve satanlara, 5 bin YTL'den 20 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilecek. Bu fiilin tekrarı halinde, idari para cezası 2 katına kadar artırılabilecek.

Belirlenen yasaklara aykırı davranışta bulunanlara 500 YTL idari para cezası verilecek. Ayrıca silahın mülkiyeti kamuya geçirilecek. Ses ve gaz fişeği atan silahların imal, ithal, ihraç, bulundurma, nakil, satış veya edinilmesine ilişkin usul ve esaslar ile bunlarla ilgili izin, kayıt ve tescil işlemleri, Dış Ticaret Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakanlığın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte kurusıkıları elinde bulunduranlar, 1 yıl içinde mülki amirliğe bildirimde bulunmaları halinde, haklarında cezai işlem yapılmayacak. Üretim yapanlar, gerekli izinleri, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde almak zorunda olacak.

Yetkili makamlardan izin alarak tabanca veya yivsiz tüfek üretimi yapanların, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar ürettikleri her türlü model ve tip kurusıkı miktarını yetkili makamlara bildirmeleri şartıyla bu silahlar için ayrıca izin almaları gerekmeyecek.

(AA)