kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Zonguldak'ta kuş gribi vakası

Yeni Haber
Kuş gribi vakası tespit edilen Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Saz köyü karantinaya alındı.

Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen, Saz köyünde 19 Ocak günü İl Tarım Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen taramalar sırasında, şüphe üzerine tavuklardan alınan numunelerin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı laboratuvarlarında yapılan analizlerinde kuş gribi virüsünün tespit edildiğini söyledi.

İl Tarım Müdürlüğü ekiplerinin Bakanlıkla koordineli olarak köyde çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Erkmen, şöyle dedi:

''Kesinleşmiş test sonucu, kuş gribinin olduğuna yönelik. Köy karantina altına alındı. Kanatlı kümes hayvanlarının da itlaf çalışmalarına başlandı. Şu anda ne kadar hayvanın itlaf edileceğinin tespiti sürüyor. Sağlık ekipleri de gerekli önlemleri aldı. İl genelinde kanatlı hayvanların avlanmasını da yasakladık. Köy, sulak bir alan olduğundan göçmen kuşların geçiş yeri. Virüsün bundan kaynaklandığını düşünüyoruz.''

SAZ KÖYÜNE GİRİŞ VE ÇIKIŞ YAPAN ARAÇLAR DEZENFEKTE EDİLİYOR

Kuş gribi vakası tespit edilen Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Saltukova beldesindeki Saz köyüne giriş ve çıkış yapan araçlar; ayrıca vatandaşların ayakkabıları dezenfekte ediliyor.

Saz köyünde, Tarım Müdürlüğü ekiplerince 19 Ocakta yapılan taramalar sırasında şüphe üzerine tavuklardan alınan numunelerin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı laboratuvarlarında analizlerinde kuş gribi virüsü tespit edilmesi üzerine, çalışmalar sürdürülüyor.

Girişine ''Bu köyde kuş gribi hastalığı vardır. Hayvan giriş ve çıkışı yasaktır'' yazılı tabela konulan yerleşim yerine giriş ve çıkış yapan araçlar ile vatandaşların ayakkabıları, jandarma ekiplerinin kontrolünde İl Tarım Müdürlüğü görevlilerince dezenfekte ediliyor.

Kümes ve bahçelerdeki kanatlı hayvanlar, tıbbi atık poşetleriyle toplanarak, itlaf edilmek üzere plastik bidonlara konuluyor. Özel kıyafetler giyen yaklaşık 50 kişilik ekibin, bin civarında hayvanı itlaf etmesi planlanıyor.

Köylülerden Sefarettin Yılmaz, 20 tavuğundan 17'sinin telef olduğunu belirterek, ''Yeni yem satın alarak tavuklarıma verdim. Bir süre sonra hayvanlarım ölmeye başladı. Tavuğumun biri çırpınırken, yemek için kestim. Pişirdiğim hayvanı yemekten son anda vazgeçtim. Sonra köyümüzde kuş gribi olduğunu öğrendik. Hepimiz endişe içindeyiz'' dedi.

Kümeslerin dışındaki hayvanları güçlükle yakalayan İl Tarım Müdürlüğü ekiplerine bazı vatandaşlar, ''Göçmen kuşlara önlem almayacak mısınız; sadece bizim tavuklarımızı mı itlaf edeceksiniz?'' diye tepki gösterdi.Bu arada, gazeteciler, dağıtılan maske ve eldivenleri takarak görev yaptılar.

(AA)