kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

19 Ocak'a suçlu ve mahcup uyandık

Serhat Ünlü
Dink cinayetinin 1'inci yıldönümünde Trabzon'daki gazetede yazan Haznedar, "Şehir katiline sahip çıktı" ifadesini kullandı..
Hrant Dink'in ölümünün birinci yıldönümü olan 19 Ocak 2008 Pelitlililer'in çoğu için alelade bir gündü. Fakat Dink'in ölümünden duyduğu vicdani rahatsızlığı bu yıldönümünde dışa vuranlar da yok değildi. Bunlardan biri gazeteci Şinasi Haznedar. Erhan Tuncel'in okuduğu Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden mezun olan Haznedar, 19 Ocak'ta Karadeniz'den Günebakış gazetesinde yayımlanan yazısında, "Mağdur olanla değil, katil olanla empati yaptın" diye yazdı. SABAH'a, bazı yazılarından ötürü zaman zaman tehdit edildiğini açıklayan Haznedar, "O yazıyı Trabzon'un üzerine düşeni yapmadığına inandığım için yazdım" diyor. Şinasi Haznedar, yazısında Trabzonlular'ın ve Pelitlililer'in 19 Ocak'ta güne mahcup ve suçlu bir şekilde uyandığını söylüyor ve şöyle diyor:

'NEREDEYSE KATİLLE ÖVÜNDÜN'
"O katille neredeyse övündün. Trabzonsporunu beyaz berelilerine alkışlattın... Sadece Hrant'ın değil, senin imajının da katili olan geçmiş Hayalleri unut, ardından ne Yasin oku ne Fatiha." Pelitlililer'in, Haznedar'ın yazısında söylediği gibi Yasin Hayal'i kendi vicdanlarında mahkûm edip ardından da Fatiha okumaya pek niyetleri yok. Bu, elbette Hayal'in yaptıklarını onayladıkları anlamına gelmiyor. Ama yaşlısından gencine herkes Hayal'in özünde iyi biri olduğunu iddia ediyor ve yönlendirildiğini söylüyor.

COUNTER STRIKE OYNUYORLAR
Hrant Dink suikastı sanığı Yasin Hayal'in çocukluk arkadaşı Galip Alemdağ Pelitli'de Ada adlı bir internet kafe işletiyor. 30 bin nüfuslu beldede toplam altı internet kafe var. Galip Alemdağ'ın internet kafesi, yıllar önce Yasin Hayal'le birlikte top oynadığı sokakta, Hayallerin üç katlı, bakımsız evlerinin hemen karşısında. Kafedeki gençlerin yaş ortalaması epey düşük. 14- 15 yaşındaki gençler terör ve anti-terör timlerinin çarpıştığı "Counter Strike" adlı oyunu oynuyor. "Yaşları biraz küçük değil mi?" diye soruyoruz. "Saat dörtten sonra hepsini eve gönderiyorum" diyor Galip Alemdağ. Alemdağ bunu söylerken Yasin Hayal'in annesi Şadıman Hayal'in, karşıdaki evlerinin bodrumundan çıktığını görüyoruz. Galip'le birlikte anne Hayal'in yanına gidiyoruz. Şadıman Hayal öfkeli ve üzgün, ağlamaklı bir ses tonuyla konuşuyor. 19 Ocak, onun hafızasında ayakkabısı delik Ermeni bir Türk vatandaşının öldürüldüğü gün olarak değil, oğlunun hayatını karartan cinayetin işlendiği gün olarak yer etmiş. Dink cinayetinin pek hatırlanmak istenmediği ilçede 19 Ocak 2007'yi hiç unutmayacak.
Haberin fotoğrafları