kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

Silahların gölgesinde hekimlik yapılır mı?

Yalnız kaldık. Biz artık, toplumda psikopatların hedefi oluverdik. Maalesef, Giresun'daki son kurşun hepimizi yıktı. Duyarlı ve vicdanlı insan kurşun yarasını içinde hissediyor. Bugün canım hiç hasta bakmak istemiyor. Düşünsenize hocam, biz de hastalara potansiyel eylemci gözüyle baksak ne olur bu insanların hali? Dr. Hakan Ç.

Meslektaşımın duygu ve endişelerine katılmamak mümkün değil. Son günlerde ard arda gelen hekimlere dönük silahlı saldırılar, tüm hekimlerde böylesine olumsuz duygular uyandırdı. Şunu unutmamız gerekir ki, silahların gölgesinde hekimlik yapılamaz. Hekimlik sürekli risk almayı gerektiren bir meslektir. Uyguladığınız her teşhis ve tedavi yönteminin, istenilen sonucu vermeme ve hatta hastaya zarar verme olasılığı vardır. Hekim, her verdiği kararda risk almaktadır. Bu tarz bir baskı altındaki hekim mesleğini yapamaz hale gelir. Özellikle Anadolu'da yetersiz koşullarda çalışan meslektaşlarım bu durumda, riskli olgulara müdahale etmekten kaçınıp, hastaları büyük merkezlere sevk etmeyi tercih edebilirler. Bu da hastaların ortada kalmasına, gereken müdahalelerin zamanında yapılamamasına ve büyük merkezlerde aşırı hasta birikimine yol açacaktır.

ÖLÜMSÜZ DEĞİLİZ
Hekim daima hastası için en doğru olanı yapma arayışındadır. Ama bazen, her şeyi tam yapsanız da, sonuç istenildiği gibi olmayabilir. Hekimin dilediği hastayı iyi etme gücü yoktur. Böyle bir gücü olsaydı, hiçbir hekim, hiçbir hastasından bunu esirgemezdi. Hiç olmazsa kendisinden esirgemezdi ve hekimler ölümsüz insanlar olurlardı. İyileşmeyen veya kötüye giden ya da ölen hastanın sorumluluğu doğrudan hekime verilemez. Kaldı ki hekim, hukuken sorumlu bulunsa bile, bu, hekime şiddet uygulanmasını haklı kılmaz. Hasta veya yakınları, kendi kendilerine hekimi yargılayıp vardıkları hükmü infaz edemezler. Hak arama yolları mevzuatımızda bellidir. Hasta ve yakınlarının haklarını aramaları başka şeydir, suç işlemeleri başka şey. Hak ile suç birbirine karıştırılmamalıdır. Yıllardır zor koşullar altında özveriyle hastalarına hizmet vermekte olan meslektaşımıza yönelik bu saldırıları şiddetle kınıyorum. Halen tedavi görmekte olan meslektaşlarıma acil şifalar diliyorum.

FATURA HEKİME ÇIKIYOR
Sağlık sistemimizde hastaları mağdur eden sorunlar süratle çözülmelidir. Çünkü, sistemden kaynaklanan sıkıntılar, hastalar tarafından, yüz yüze geldikleri hekime fatura edilebilmektedir. Hekimin, görev esnasında can güvenliği sağlanamıyorsa, bu vahim bir durumdur. Yetkilileri, bu tehlikeli gidişi durdurmak üzere tedbir almaya davet ediyorum. Bir kişinin hastaneye, polikliniğe, acil servise belinde silahla girip çıkması kabul edilemez. Hastane güvenlik birimleri, mutlaka buna engel olmalıdırlar.