kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Noam Chomsky

Muhalefeti yaşatmak ayda 1 dolar

Kaya GENÇ
Ünlü dilbilimci Noam Chomsky gibi Amerikan hükümetini öfkelendiren isimlerin dergisi ZMag, okurlarına maddi krizde olduğunu bildirdi. Okurlara ayda 1 dolar karşılığında ZMag abonesi olma çağrısı yapıldı..
1987 yılında, geçtiğimiz ay Boğaziçi Üniversitesi'nde bir konferans veren Michael Albert tarafından kurulan Z Communications, aralarında Z Magazine ve ZNet'in de bulunduğu önemli dergi ve internet yayınlarıyla tanınan bir oluşum. Ancak Z Communications, kuruluşunun 20. yılında maddi bir krizde olduğunu okurlarına duyurdu. Kuruluşun internet sitesinde (www.zmag.org) fazladan 120 bin dolarlık bir desteğe ihtiyaç duyduklarını, bunun şimdilik ancak 40 bin dolarını karşılayabildiklerini açıklayan ZMag editörleri, pek çok ilginç istatistiğe de yer verdi. Buna göre ZMag'i sürekli ziyaret eden 500 bin kullanıcı var. "Eğer her 20 kullanıcımızdan yalnızca bir tanesi ayda 1 dolar karşılığında üyemiz olsa, yaşadığımız maddi kriz sona erecek," diyen ZMag editörleri, sitelerinde reklam yayınlamadıklarını, son 20 yıldır reklam gelirleriyle değil, üyelerin bağışlarıyla yaşadıklarını söylüyor.

CHOMSKY'NİN ÇAĞRISI
Dünyaca ünlü dilbilimci ve Amerikan politikalarının en önemli muhaliflerinden Noam Chomsky de özel bir mesaj yayınlayarak, ZMag okurlarını siteye abone olmaya davet etti. 'Noam Chomsky'den Kişisel Bir Mesaj' başlığıyla yayınlanan açıklamasında, Chomsky "Devlet güçleriyle özel sektörün kendilerini eleştirel tartışmalardan uzak tutmaya, hatta insanların ne olup bittiğinin farkında olmasını engellemeye çalıştığı; yurttaşların da 'özel olarak yaratılmış' kişisel arzularını tatmin etmek dışında bir şey yapamadıkları, birbirlerinden kopuk mahluklara indirgendiği bir çağda yaşıyoruz... Birleşik Devletler ve yurtdışında sürekli geziyorum, karşılaştığım insanlarla kuruluşların bilgi edinmek için ZMag'i kullandıklarını görüyorum... Baskı ve şiddete karşı direnip, başka bir dünyanın mümkün olduğunu gösteren bizlerin elimizden gelen en iyi şekilde ZNet'in takdire şayan başarılarının devam etmesi için uğraşacağımızı umuyorum," dedi.