kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bush'un önlem paketi en az 6 ay işe yaramayacak

EKONOMİ
Ekonomistlere göre ABD'nin tüketicilere yapacağı para iadesi en erken 6 ay sonra başlayacak ve tüketici harcamalarını canlandırmaya yetmeyecek..
ABD ekonomisinin durgunluğa girmemesi için açıklanan 140 milyar dolarlık ekonomik destek paketi, Wall Street'te endişeleri gideremezken, yeni tartışmaları da beraberinde getirdi. Uzmanlar, tüketici harcamalarına ivme kazandırmak isteyen hükümetin vergi teşviği ile para iadesi önerisinin ABD ekonomisinde canlanma yaratmayacağını iddia etti. CNNMoney'nin haberine göre, bireylere 800 dolar, evli çiftleri ise 1600 dolara kadar yapılacak nakit yardımının 2008 yılına etkisi sınırlı kalacak. Önceki gün Beyaz Saray'da para politikası yapıcıları ile biraraya gelenn ABD hükümetinin 'tüketicilerin cebine harcayacakları para koyalım ve bunu da ivedilikle hayata geçirelim' önerisinin en az altı ay sonra hayata geçirilebileceği belirtildi. Haberde, ABD Hazine Bakanlığı'na bağlı ulusal vergi toplama ve vergi kanunları yürütmesinden sorumlu IRS'nin sözkonusu vergi teşviği ile ilgili posta çeklerini en erken haziran ayınının sonunda postaya vererek, tüketicilere ulaştırabileceği bildirildi.

YÜKSEK MALİYET UYARISI
Önceki gün ABD Hazine Bakanı Henry Paulson'un da altını çizdiği konu vergi teşviğinin bu yılı kurtarabilmesi için en kısa sürede hayata geçirilmesi yönünde idi. Ekonomistlerin açıklanan paketin ekonomi üzerinde rahatlatıcı bir etkisi olmayacağını söylemelerinin bir nedeni de yapılan istatistikler. Moody's Economy Başekonomisti Mark Zandi, geçtiğimiz yıl yayımlanan bir çalışmayı kaynak göstererek, 2001 yılında ABD hükümetinin aldığı benzer yöndeki vergi teşviği uygulamasında tüketicilere verilen 300 dolar ile 600 dolar arasında değişen para iadesinin tüketicilerin eline geçtikten 6 ay sonra kullanılmaya başladığını belirtti. Zandi, tüketicilerin eline geçen nakitin üçte ikisini harcadıklarının tespit edildiğine işaret ederek, "Eğer hükümet uygulamadan en iyi performansı elde etmek istiyorsa, vergi teşviğini alt ve orta gelir gruplarını kapsıyacak şekilde uygulamalı" dedi. ABD Merkez Bankası yöneticilerinden Lyle Gramley de vergi teşviğinin ekonomik canlanma üzerindeki etkisinin güvenilir olmayabileceğini söyleyerek, ABD'li tüketicilerin verilecek nakit paradan her doların 0 ila 60 sentini harcama potansiyeli olduğunu bildirdi. Kongre Bütçe Kurumu'nun yaptığı bir araştırmada tek seferlik bir vergi teşviğinin yüksek maliyetli olabileceği ve para iadelerinin tam olarak etkisini gösterebilmesi için en az 6 ay ile 1 yıl gerekeceğinin altı çizildi.