kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Soykırım tartışmasını çoktan kaybettik

13.01.2008
İLİŞKİLİ HABERLER
Soykırım tartışmasını çoktan kaybettik
- Adayların kampanyalarına bakarsak nasıl bir başkan olma ihtimalleri var?
- İlk ön seçimlerin yapıldığı Iowa'da yarıştan galip çıkan Cumhuriyetçi Huckabee'nin politikalarının ne olacağı belli değil, ama eğer başkan olursa ki çok az bir ihtimal, klasik cumhuriyetçi çizgiyi izlemeye çalışacaktır. Demokrat Obama en 'farklı' çizgide durarak başkan olmaya çalışıyor. Ancak eğer başkan olursa o bile radikal değişiklikler yapmayacak, yapamayacaktır. En istikrarlı olarak klasik ABD başkanı çizgisini devam ettirecek Cumhuriyetçilerin arasında en liberal olan McCain ve Demokratlar'dan Clinton olacaktır. Tabii Clinton'ın kadın olması ve Bill'in yanında olması bazı farklılıklar getirecektir. Örneğin Müslüman dünyasında kadın haklarına önem veren yeni açılımlar olabilir.

- Adayların başkan olmaları halinde Temsilciler Meclisi'nde oylanmayı bekleyen Ermeni Yasa Tasarısı konusunda tutumları nasıl olacak?
- Tüm adaylar içinde Ermeni tasarısını geçirmesi en mümkün olan Barack Obama. Çünkü bu konuya çok önem veren arkadaşları ve danışmanları var. Obama'dan sonra bir din adamı olan Huckabee, Ermeni tasarısına sıcak bakabilir. Çünkü Ermeniler bu konuyu Müslüman-Hıristiyan çizgisine çekebilir. Ancak her zaman olduğu gibi, sonuçta Beyaz Saray ikili ilişkilerin ve bölge dengelerinin durumuna göre hareket edecektir. Yeni ekip başa geçince, Türkiye'nin 'vazgeçilmez' bir partner olduğunu somut bir şekilde hatırlaması gerekecektir. Ancak "Soykırım olmuş mu, olmamış mı?" tartışmasını çoktan kaybettik. Artık lobi içinde tek konuşulan, bunun ne zaman söyleneceği...