kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Seksolog Akif Poroy - Uzman Psikolog Meliha Karayay

Sigara seksi midir?

ESRA TÜZÜN
06.01.2008
Seksolog Akif Poroy:
Sigara seksi değildir, yıllarca Hollywood filmleri kanalıyla yapılan gizli reklam sonucu sigarayı seksi zannettik. 'Orgazm sigarası' diye bir şey yoktur.

Vücut seksten sonra gerçekten sigara ister mi yoksa bu bir alışkanlık mı?
İnsan fizyolojisi içinde 'nikotin istemi' diye bir şey bulunmaz. Cinsellikle sigara içiminin hiçbir alakası yok. İnsan fizyolojisinde böyle bir gereksinim yoktur. Tiryakilerde, doyum sonrası ya da doyumsuzluktan sonra içme isteği olamaz. Orgazm sigarasının tek anlamı alışkanlıktır.

Neden bazılarına sigara, seksi gelir?
O kişiler reklamların etkisi altında kaldıklarını artık kabul etsinler. Çok da haksız değiller. Yıllarca seksi imajı, Hollywood kanalıyla sigaraya bağlandı. Bunun adı gizli reklamdır; Humphrey Bogart ve Rita Hayworth ellerinde sigara ile bu imajı oturttular. Gizli reklamın etkisinden sıyrılmak gerekir.

Sigaranın seks üzerinde etkisi var mı?
Evet, var. Özellikle erkekte penis atar ve kılcal damarlarının tıkanmasına, dolayısıyla iktidarsızlık sorununa neden olur. Paket paket sigara içen erkekler bilsinler ki bir gün seks güçleri bu nedenle azalacak, hatta belki de kalmayacak.

Eğer bir tiryaki sigarayı bıraktığı halde seksten sonra canı sigara istiyorsa, elektronik sigara önerir misiniz?
Bence sigarayı bırakmak için hangi yöntem kolaysa onu kullansınlar. Elektronik sigara ile bu alışkanlığı bırakmaları zor olabilir. Bence önce akupunkturu denesinler. Sigara tamamen kötü bir alışkanlık, bundan kurtulmak için her yol mübahtır.

Çiftlerden biri sigara içme konusunda inat ediyor, diğeri rahatsız oluyorsa ne önerirsiniz?
Bağımlı kişiler bir noktada mantıklarını yitirebilirler. Çünkü bağımlılık, mantığın geri plana itilmesine neden olur. O nedenle karşı tarafın tahammüllü olması gerekli, ama bence bunun sınırlarını çizip, kendi sağlığını tehlikeye atmadan tahammül göstermesi önemli.

Uzman Psikolog Meliha Karayay:
Sigara bağımlıları, seksten sonra sigara içerek seksten aldıkları keyfi uzatmak isteyebilir. Onlar için sigara içen biri seksi hatırlatır. Sigara, bağımlılar için seksidir.

Vücut seksten sonra gerçekten sigara ister mi yoksa bu bir alışkanlık mı?
Sigara, insanların daha çok mutluluk aradıkları dönemde tercih edilen keyif verici maddedir. Kişi eğer tatmin edici güzel bir cinsellik yaşadıysa, vücutta salgılanacak mutluluk hormonunu bu maddelerle pekiştirmek isteyebilir. Bu bir ihtiyaç değildir ama keyfi artırmak için bir destektir. Sigara cinsel keyfi çağrıştırır ve kişi, o zevkin sürmesi için bir sigara yakmak isteyebilir.

Neden bazılarına sigara, seksi gelir?
Seksten sonra ya da önce sigara içenler, sigara ile cinsellik arasında bir çağrışım yaratırlar. Sigara içen birini gördüklerinde de seksi bulurlar, çünkü seksin mutluluk anı akıllarına gelir. Alışkanlığı olan kişiler için sigara, seksi olarak algılanabilir. Sigara bağımlılığı olmayan biri içinse bu tanımlama saçmadır.

Sigaranın seks üzerinde etkisi var mı?
Ereksiyonun sağlanmasında, sürmesinde ve sonlanmasında gerçekten olumsuz bir etkisi vardır. Yalnızca erkeklerin cinselliğini olumsuz etkilemez, kadınlarda da belli bir süre sonra istek azalmasına yol açar.

Eğer bir tiryaki sigarayı bıraktığı halde seksten sonra canı sigara istiyorsa, elektronik sigara önerir misiniz?
Elektronik de olsa sigara içiyorsanız yine aynı pekiştiriciyi kullanıyorsunuz demektir. Sigarayı, keyifle eşleştirenlere önerim, bu alışkanlıktan kurtulmak için terapi görmeleri; dört günlük bir çalışma ile bu sorunu halledebilirsiniz, başka başka sigaralar içmenize de gerek yok.

Çiftlerden biri sigara içme konusunda inat ediyor, diğeri rahatsız oluyorsa ne önerirsiniz?
Bir orta nokta bulunmalı. Sigara; çiftlerden biri içmiyorsa, diğer tarafın uyarımını engelleyebilir. Bazıları, 'Ağız kokusunu hissettim ve o an bütün uyarılmam bitti,' diye anlatırlar, üstelik bu doğrudur. Bu erkekler için daha da tehlikelidir, tekrar tekrar aynı durum yaşanırsa yerleşebilir. Eşler, ilişkiyi engelleyecek bu tarz noktalarda dikkatli olmalılar.