kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Seks sırasında susmalı mı?

ESRA TÜZÜN
04.11.2007
Doktor, adama sorar; "Eşinizle seks sırasında konuşur musunuz?" Adam yanıt verir; "Ararsa neden konuşmayayım." Ancak konu aldatan erkekler değil. Konumuz seks sırasında iki kişinin, kadının ve erkeğin tutumları... Mutlu seks hayatı için konuşmak gerekir mi, yoksa hiç ses çıkartmadan mı cinselliği yaşamalı? Üreme fizyoloğu Prof. Dr. Tuncay Özgünen ve psikiyatrist Prof. Dr. Arif Verimli, bu konuyu tartıştılar..
Prof. Dr. Tuncay Özgünen:
Cinsellikte sesin anlamı yok. Seks yaparken ses çıkartanlar, bunu filmlerden öğreniyor olabilirler. Birinin konuşması gerekiyorsa erkek konuşsun, kadını sekse hazırlamış olur

Seks sırasında konuşmak mı gerekli, yoksa susmak mı?

Cinsellik erkekte çok daha hızlı geliştiği için ilişkiye kadını hazırlamak için konuşabilir. Söyleyeceği hoş sözler ön sevişme bile sayılabilir. Konuşma, kadının ilişki hızını hızlandırabilir.

Çiftlerden biri konuşunca, diğeri rahatsız oluyorsa ne yapmalı?

Konuşmamalı, çünkü seks biyolojiktir. Bunun entelektüel yanı yoktur. Partneriniz sizin davranışınızdan rahatsız olduğunu hissettiriyorsa, bu alışkanlığınızdan vazgeçin. Üstelik bunu ısrarla söylemesini de beklemeyin, daha konuşmadan fark edip kendinizi değiştirin.

Seks sırasında ses çıkaranlar, numara yapıyor olabilir mi?
Olabilir, birleşme sırasında çıkan seslerin bilinçli olduğunu düşünmüyoruz. Kopyaya çok meraklı bir millet olduğumuz için erkekler ve kadınlar kitaplardan, medyadan, ses çıkartmanın doğru olduğunu sanabilir. Ancak sağlıklı bir ilişkide sesin önemi olmamalı. Cinsellikte sesin anlamı yok.

Seks sırasında konuşarak garip fanteziler kurmak sapıklık mı?
Fantezi kurmak sapıklık değildir, ancak bunu gerçek olarak kabul etmek sapıklıktır. Kadın ya da erkek kendi fantezisini karşısına dayatmadığı sürece cinsellikte fanteziler sorun olmaz. Ancak ünlüleri düşünmek veya onların adıyla eşine seslenmek, ilişkiyi yıpratabilir. Dikkatli olmak önemli...

"Seks sırasında çocuklar duyar," korkusu, çiftleri engelliyorsa ne yapmalı?
Çocukları sinemaya ya da arkadaşlarına yollamalı. Çocuklarla aynı mekân içinde cinsellik yaşanamaz. Aksi halde son derece özel, iki insanın arasında kalması gereken bir olay, gelişim çağındaki çocuklar için olumsuzluk teşkil eder. Bireyler açısından da üçüncü kişilere bunu ifşa etmek, teşhircilik olur ve bunun altında ciddi karakter bozukluğu olduğunu düşünüyorum.

Prof. Dr. Arif Verimli:
Seks sırasında çiftler, birbirlerinin neden hoşlandıklarını sesle belli edebilir. Ancak 'bu ses duyulur' diye endişeleri varsa, başka yerlerde seksi denesinler. Sekste ayıp yoktur

Seks sırasında konuşmak mı gerekli, yoksa susmak mı?

Seks hayatının yasakları yoktur. Seks partnerinin kafasından ne geçtiğini öğrenmek için konuşulabilir, ama hiç konuşmamak da mümkün. Hiçbir şey düşünmeden, konuşmadan seks yapmak da olasıdır.

Çiftlerden biri konuşunca, diğeri rahatsız oluyorsa ne yapmalı?
Rahatsız olana saygı duymak lazım. Daraltılmış bir seks alanı anlayışı yanlıştır. Bu rahatsızlıkla ilgili seks hayatı dışında diğer zamanlarda konuşulup fikir birliğine varılmalı. Yatakta konuşmak yerine, rahatsız olduğunuzu sonra normal bir zamanda söylemeyi deneyin. Ancak rahatsız olan tarafa da şunu söylemek isterim: Ayıplayıcı, sınırlandırıcı seks anlayışını yatak hayatınıza sokmayın.

Seks sırasında ses çıkaranlar, numara yapıyor olabilir mi?
Seksi bir performans olarak algılayan çiftler, neden, ne kadar hoşlandıklarını çıkarttıkları seslerle karşı tarafa belli edebilirler. Bağırmak, ses çıkartmak bunun yollarından biridir.

Seks sırasında konuşarak garip fanteziler kurmak sapıklık mı?
Asla değildir. Sapıklık, istenmeyen davranışların hayata geçirilmesidir. Eylem olarak hayata geçirilmeyen fanteziler sorun yaratmaz. Kadınlar da erkek kadar özgür olmalı, birbirlerine karşı toleranslı davranmalılar.

"Seks sırasında çocuklar duyar," korkusu, çiftleri engelliyorsa ne yapmalı?
Çocuklar ailelerde önemli bir parça olduğundan çocukların yatak odası ebeveynden uzak olmalı. Cinsellik için çocukların haberdar olmayacağı saatler seçilmeli. Zaman zaman evin dışında ilişki yaşanabilir. Üstelik bu, ilişkiye romantizm katar.