kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sekskolik olunur mu?

ESRA TÜZÜN
09.12.2007
Seks bağımlılığı diye bir hastalık gerçekten var mı, yoksa bu da yalnızca yeni bir moda deyim mi? Ünlü psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği Başkanı Doç. Dr. Cem İncesu, konuyu bilimsel olarak yorumladı..
Prof. Dr. Nevzat Tarhan:
"Seks bağımlılarının sayısı hızla artıyor. 60 dakikanın 50 dakikası seks düşünen kişi artık seks hastasıdır. Seks bağımlısı doğulmaz, olunur. Alışkanlıklar bu hastalığın yayılmasını artırır."

Sekskolik olunur mu?
Seks bağımlılığı bilimsel kongrelerde ciddi şekilde tartışılıyor. İnternet bağımlılığıyla birlikte, seks bağımlılığı da sınıflandırma kitaplarında yerini alıyor. İki türlü bağımlılık vardır; biri dışardan maddeyle oluşur, diğeri içseldir. Sekskolizm de iç kaynaklı bir bağımlılıktır. Erkekler beyinlerine seksle rahatlama alışkanlığını kazandırdıysa, bu önce alışkanlığa, sonra bağımlılığa dönüşüyor. Kişi seks yapmadığı zaman kendisini büyük bir sorumluluğu yerine getirmemiş gibi görüyor.

Çok seks yapmak bir hastalık mı?
Hastalıktır. Bir kişi 60 dakikanın 50 dakikası seks düşünüyorsa o artık bir hastadır. Seks konusunda aşırı algısı olan erkekler, karşısındaki cinsi elbisesiz olarak hayal eder. Bir test yaptığınızda bütün yorumları sekse dayalıdır. Şakalarında bile seksüel referanslar çok yaygındır. Bu kişilik yapısı hızla bağımlığa girer, kişi seks yapmadan duramaz.

Kadınlarda 'histeri' denilen bir hastalık var mı?
Histeri kavramı kadınlardaki bir kişilik özelliğidir. Bu kadınlar çok seksi görünürler, avcı kadınlardır. Kısa vadeli ilişkiler kurarlar, oyuncu kişiliklerdir. Baştan çıkarıcı özellikleri vardır. Ama gerçekte o kişiler seks hayatlarında başarısızdırlar. Ama onun dışında her şeyi seksüalize edip, seksleştirerek bir savunma mekanizması geliştirirler.

Seks bağımlılığı engellenemez bir durum mu?
Kişi istiyorsa düzelebilir ama bu bir bağımlılık halini aldıysa, öyle çok da kolay olmaz. Terapi görmesi gerekebilir. Bazı durumlarda ilaç almasını bile öneririz. Seks yapamadığı zaman sürekli seksi düşünüyorsa, aklında hep seks varsa hastaneye yatırılarak izole edilir.

Aşırı seks isteğine hormonlar mı neden olur, alışkanlıklar mı?
Hormonların belirli bir rolü var ama hormonlara salgılama komutunu beyin verir. Kişinin alışkanlıkları beyni etkiler. Yüzde 70-80 alışkanlığa dayalıdır, yüzde 20-30 da testosteron hormonuyla ilgilidir. Kişi düşüncesiyle hormonlarını artırabilir.

Seks bağımlılığı doğuştan olabilir mi?
Seks bağımlılığı öğrenilmiş bir bağımlılıktır, genetik değildir. "Benim yapım böyle, ben sekse düşkünüm," diye düşünmek güncel bir aldatmacadır.