kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Başka bir ülkede olsaydı çoktan kıyamet kopardı'

FERHAT ÜNLÜ
Hrant Dink'in öldürülmesinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen davada yol alınamıyor. Avukatlar ise isyan ediyor: Emniyet belge sakladı, Jandarma kendi muhbirini tehdit etti..
Hrant Dink suikastının -nüfus kaydına göre- henüz reşit olmayan tetikçisi O.S. bundan tam bir yıl önce saat 15.00'e birkaç dakika kala Şişli'deki Agos gazetesi binası önünde Dink'i vurmadan önce chat yaptığı arkadaşına "Birazdan bir Ermeni'yi öldüreceğim" demişti. O esnada civardaki internet kafede, ilk gidişinde işyerinde bulamadığı Dink'i bekliyordu. Çünkü Dink cinayetinde "ikinci halka" olarak nitelendirilen Yasin Hayal ona bu talimatı vermişti. Hayal de yakalandıktan sonra kendisini, Emniyet İstihbaratı'na okul harçlarının ödenmesi ve cebine harçlık konulması karşılığında muhbirlik yapan Erhan Tuncel'in yönlendirdiğini söyleyecekti. Dink'in avukatı Fethiye Çetin davada bugün ortaya çıkan manzarayı, "Başka bir ülkede olsa kıyamet kopar" sözleriyle değerlendiriyor. Yasin Hayal'in, Dink'i öldürmeyi planladığı, iki ayrı kanaldan iki istihbarat kurumuna defalarca bildirildiği halde hiçbir işlem yapılmadığı biliniyor. İhbarlardan biri Trabzon Emniyeti'nin muhbiri Erhan Tuncel'den gelmişti. Davayı yakından izleyenler; Tuncel'i, Karadeniz Teknik Üniversitesi'ndeki öğretim üyesi Hüseyin Tan vasıtasıyla Emniyet'e angaje eden polis Muhittin Zenit'in ya da dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek'in bu etik sorgulamanın gereğini yapmadığı konusunda hemfikir. Devletin güvenlik kurumlarını töhmet altında bırakan asıl faktör Trabzon Emniyet ve Jandarmasının davayı izleyenlerin "aymazlık" olarak nitelendirdiği tutumu. Emniyet nasıl ki Tuncel'in dokuz ayrı ihbarının gereğini yapmadıysa Jandarma da Hayal'in eniştesi Coşkun İğci'nin; "Yeğeninin Dink'i öldürmeyi planladığı" istihbaratını dikkate almadı.

TRABZON ES GEÇİLDİ
Hataların faturası sadece İstanbul İstihbarat Şubesi'nin eski müdürü Ahmet İlhan Güler'e ve jandarma istihbaratçısı astsubay Okan Şimşek ile uzman çavuş Veysel Şahin'e çıkarıldı. Bu arada İstanbul Emniyeti Ankara ve Trabzon'u suçluyor. İçişleri müfettişi Şükrü Yıldız, İstanbul'un kusurlu olduğunu yazıyor, ama cinayetin filizlendiği Trabzon'daki ihmalleri es geçiyor.
Haberin fotoğrafları