kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Esad'dan yardım isteyecek

Duygu GÜVENÇ
Bugün Suriye'ye gidecek olan Cumhurbaşkanı Gül'ün amacı Esad'ı Lübnan'da istikrarlı bir seçim ortamına yardımcı olmaya ikna etmek..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Lübnan'ın istikrara kavuşması ve en kısa zamanda seçimlerin yapılması için devreye giriyor. Gül, bugün günübirlik bir ziyaret için Suriye'ye giderek, hem Şam'ın Arap Kültür başkenti seçilmesi nedeniyle yapılacak törenlere katılacak hem de Suriye Devlet Başkanı Başar Esad ile yapacağı görüşmede "Lübnan'da siyasi krizin derinleşmemesi için elinizden geleni yapın, bu bölgeyi de sizi de kötü etkiler" mesajı verecek. Gül, Arap Ligi'nin Lübnan'da Cumhurbaşkanlığı için seçimlerin yapılamaması üzerine sunduğu barış planında Genelkurmay Başkanı Mişhel Süleyman'ın getirilmesi için gerekli anayasa değişikliğinin yapılması ve mutabakat hükümeti kurulmasını öngören planın uygulanması için devreye giriyor.

MISIR'DA KARAR VERDİ
Geçtiğimiz hafta Kahire'de önce Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile ardından da Arap Ligi Genel Sekreteri Amr Musa ile görüşen Gül, Türkiye'nin Lübnan'da daha aktif olmasına karar verdi. Şam ile kurulan ilk temasların ardından ziyaret konusunda bir süre kararsız kalan Gül, diplomatların "gitmelisiniz" telkini üzerine Esad ile görüşme kararı aldı. Gül, günübirlik ziyaretinde, Esad'a "Türkiye, Arap Ligi'nin planını destekliyor. Cumhurbaşkanlığı seçimleri bir an önce sonuçlandırılmalı. Lübnan'daki siyasi krizin derinleşmesi ülke ve bölge için endişe verici. Lübnan'daki muhalefet üzerinde etkinizi kullanın" mesajı verecek.