kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Erdoğan'dan Yargıtay Başsavcısı'na yanıt

Ergun AKSOY ANKARA
Erdoğan, türban serbestisi konusunda parti kapatma iması yapan Yargıtay Başsavcısı Yalçınkaya'nın Parlamento'nun bağımsızlığına aykırı bir açıklama yaptığını söyledi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Erdoğan'dan Yargıtay Başsavcısı'na yanıt
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın "kapatma davası açarım" imasına karşın AK Parti ile MHP, üniversitelerde türbanı serbest bırakacak anayasa değişikliği çalışmalarına hız verdi. MHP'nin teklifini yetersiz bulan AK Parti hukukçulara da danışıp bir metin hazırlayarak MHP'ye sunacak ve "ortak çalışalım" diyecek. Yalçınkaya'nın sert açıklamasını "kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı" bulan Başbakan Tayyip Erdoğan, "Parlamentonun bağımsızlığına aykırı bir açıklama" dedi. AK Parti MYK'nın, önceki gece 5 saat süren toplantısının ana gündem maddesini MHP'nin türban teklifi oluşturdu. Erdoğan, türbanla ilgili pozitif bir adım attıklarını belirterek, MHP'nin yaklaşımının iyi değerlendirilmesini istedi. "Bir çağrı yaptık ve onlar da katıldı inşallah olumlu sonuç olur" diyen Erdoğan, MHP ile diyalog kapılarının açık tutulmasını istedi ve hukukçulara "Gereken çalışmayı yapın" talimatı verdi. Erdoğan, Yalçınkaya'nın sert açıklaması için de "Parlamentonun bağımsızlığına aykırı bir açıklama" dedi.

GENEL ADAP KRİTERİ
MYK'da ilk değerlendirmelerde MHP'nin Anayasa'nın 10'uncu maddesine eklenmesini istediği "devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır" cümlesinin sorunun çözümü için yeterli olmadığı görüşü ağırlık kazandı. Bu cümle ile üniversitelerde türban serbestisinin tam olarak sağlanamayacağına dikkat çeken AK Parti'liler anayasaya daha net ifadelerin konulmasını istedi. Bu değerlendirmelerden sonra grup başkan vekillerinden oluşan bir komisyonun hafta sonu çalışarak yeni bir metin kaleme alması ve öncelikle Başbakan Erdoğan'a sunulması kararlaştırıldı. Genel eğilim, üniversitelerde türbanın serbest bırakılması için anayasaya "Ceza hukukuna ve genel adaba aykırı olmamak üzere üniversitelerde kılık kıyafet serbesttir" ifadesinin konulması yönünde. MYK'da, üniversitelerde türban serbestisi sağlamak için yapılacak çalışmaların "yeni anayasa" çalışmalarından ayrı yürütülmesi de benimsendi.