kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
17 yaşından beri aşçılık yapan Sevillano, paella konusunda oldukça iddialı.

Paella da brunch mönüsüne girdi

Burcu ALDİNÇ
Geç kahvaltı ile erken öğle yemeğinin birleşiminden oluşan 'brunch', pazar günleri ailece vakit geçirmenin en keyifli yollarından biri. Poğaçadan jumbo karidese kadar hiçbir şeyin eksik olmadığı brunch sofralarına bir yenisi daha eklendi: Paella-sangria ikilisi klasik brunch keyfine farklı bir soluk kazandıracak..
İstanbul kozmopolit bir şehir olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Yemeiçme dünyasında meydana gelen gelişmeler bunun en iyi ispatı. Dünyaca ünlü restoranlar peşi sıra ülkemizde şube açıyor ve değişik mutfaklara olan ilgi her geçen gün artıyor. Ama ne olursa olsun özümüzden de vazgeçemiyor, üç gün Uzakdoğu yemeyi yesek, dördüncü gün Akdeniz mutfağını özlüyoruz. İstanbul, Gümüşsuyu'nda açılan Topaz, hem keyifli boğaz manzarası hem de Akdeniz-Osmanlı karışımı mönüsü ile dikkat çekiyor. Mönüde, fener carpaccio da var, vişneli yaprak sarma da. Mekânın ortakları; Nişantaşı'nda yıllardır müdavimlerini ağırlayan Niş'ten de hatırlayacağımız Kaya Demirer ve Nurdan Teker. Demirer, mönüde Osmanlı tatlarına yer vermelerinin sebebini, "Böyle güzel bir Boğaz manzarasına mutlaka yabancı konukların da geleceğini düşündük. Bizim amacımız klasikler arasına giren bir restoran olmak," diye açıklıyor. Künefe, kuzu gerdan çorbası, zeytinyağlı tabağı, Osmanlı mönüsünde yer alan yemeklerden sadece birkaçı. Üstelik mönünün en arka kısmında, bu yemeklerin ne olduğu ile ilgili ayrıntılı açıklama İngilizce olarak yazıyor.

MİSAFİR AŞÇI TRENDİ

Topaz'ın en dikkat çekici özelliklerinden biri de 'misafir aşçı' uygulaması. İtalya, İspanya, Fas, Mısır gibi farklı Akdeniz ülkelerinden misafir şefler, belirli aralıklarla Topaz'a gelerek kendi mönülerini oluşturuyorlar. Mekânın ilk misafir şefi İtalya'dan gelmişti. Ocak ayından itibaren ise İspanyol şef Laura Sanchez Sevillano, Topaz'da tapas ve İspanyol mutfağı sevenler için mutfağa giriyor. Sevillano, akşam saatlerinde hafif bir şeyler atıştırmak isteyenler için barda tapas hazırlıyor. Bunun dışında bir de Sevillano'nun özel mönüsü var. Ancak tapasların tadına bakmak için barda, özel mönüden bir şeyler sipariş etmek içinse masada oturmak şart. Her gün için sıcak ve soğuk toplam beş çeşitten oluşan iki farklı tapas mönüsü hazırlanıyor. Badem soslu marine ton balığı, levrek avokado yanında maskorpone peyniri ve zencefilli hamsi soğuk tapas çeşitlerinden sadece birkaçı. Sıcak alternatifler arasında ise bebek enginar dolması, İspanyol tortilla, bıldırcın yumurtası bulunuyor. Masada oturup Sevillano'nun özel yemeklerini tatmak isteyenleri ise ızgara barbun filetosu, badem soslu marine ton balığı gibi seçenekler bekliyor. İspanyolların meşhur yemeyi paella ise her iki mönüde de yer almıyor. Ancak yarından itibaren her pazar özel paella brunch'ı uygulaması başlıyor. Pazar günleri saat 14.00-17.00 arasında deniz mahsullü ya da av hayvanlarıyla hazırlanan paella'lar açık büfe halinde müşterilere ikram edilecek. Paella ile birlikte tipik bir İspanyol içkisi olan sangria da unutulmayacak. Üstelik şef Sevillano, brunch'ın bitiş saatine kadar sık sık yeni paella pişirecek. Paella'nın yanında salata ve tatlı çeşitleri de yer alacak. Ancak bunların dışında klasik bir brunch'ta ikram edilen yemekler bulunmayacak. Bu İspanyol usulü brunch'ın fiyatı ise 100 YTL. Tel: (0212) 249 10 01