kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz

Merkez 'Dalga yabancı talebini kesecek' dedi faizi çeyrek puan indirdi

Global piyasalarda türbülans sürerken Merkez Bankası kritik bir toplantı yaparak faizi 0.25 puan indirimle % 15.50'ye düşürdü. Banka "Kararımız trendi destekliyor. Enflasyon düşecek" dedi..
Dünya piyasaları çalkalanırken Merkez Bankası kritik bir faiz kararı aldı. Ve Merkez faizi çeyrek puanlık indirimle yüzde 15.50'ye indirdi. Merkez Bankası, dünya ekonomisinde beklenen yavaşlamanın dış talebin büyümeye katkısını azaltacağına işaret etti. Banka, enerji fiyatlarındaki artışa bağlı olarak enlasyonun ve büyümenin geçici olarak etkileneceğine dikkat çekti. Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından yapılan açıklamada geçen yılın son çeyreğine ilişkin verilerin ekonomideki ılımlı büyümenin devam ettiğini gösterdiğini belirtti. PPK, güçlü parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerinin ve küresel kredi piyasalarındaki sorunların yansımalarının iç talepteki canlanmayı sınırladığını ifade ederek, dünya ekonomisinde beklenen yavaşlamanın dış talebin büyümeye katkısının azalabileceğine işaret ettiği değerlendirmesine yer verdi. PPK açıklamasında, "Sonuç olarak, önümüzdeki dönemde toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüş eğilimine destek vermeyi sürdüreceği tahmin edilmektedir. Bu çerçevede, gıda ve enerji fiyatlarından kaynaklanan risklere rağmen enflasyonun düşmeye devam etmesi beklenmektedir" dedi.

ENFLASYON DÜŞÜYOR
Kuraklık ve enerji fiyatlarındaki artışlar gibi arz yönlü şokların enflasyonu geçici olarak olumsuz etkilerken, büyümeyi de geçici olarak yavaşlattığını vurgulayan PPK, son dönemdeki indirimlere rağmen kısa vadeli faizlerin mevcut seviyesinin enflasyondaki düşüşü desteklediğinin altını çizerek, şu değerlendirmelere yer verdi: "Bununla birlikte, eylül ayından itibaren yapılan faiz indirimlerinin etkileri yakından izlenecek, gıda ve enerji fiyatlarındaki artışlar ile gelirler politikasındaki gelişmelerin iş gücü piyasasına ve genel fiyatlama davranışlarına yansımaları gözlenmeye devam edilecektir. Bundan sonraki olası faiz indiriminin zamanlaması küresel piyasalardaki gelişmelere, dış talebe, maliye politikası uygulamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer unsurlara bağlı olarak belirlenecektir. Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Kurul'un geleceğe yönelik durusunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır." Toplantı özetlerinin sekiz işgünü içerisinde yayımlanacağı belirtildi.