kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Öğretmen maaşı tartışması

SABAH İNTERNET
Yeni Haber
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau'nun, Türkiye'de öğretmen maaşlarının OECD üyesi ülkelere göre yüksek olduğu yönündeki açıklamasının doğru olduğunu ancak cari açığı kapatmak için öğretmenlerin ücretlerinin düşürülmeyeceğini söyledi.

Çelik, eğitim sendikalarının da tepkisine neden olan Dünya Bankası Türkiye Direktörü Zachau'nun öğretmen maaşlarına ilişkin açıklamalarını değerlendirdi.

Zachau'nun söylediklerinin doğru olduğunu ifade eden Çelik, ''GSMH'ye oranla, öğretmenlere verilen maaş, OECD ülkelerinin hepsinin üzerindedir. OECD'de birinciyiz; öğretmenlere ayırdığımız kaynağın, GSMH'ye oranı itibariyle. Bu doğrudur'' dedi.

Çelik, Türkiye'nin, eğitimi birinci önceliği yaptığını dile getirerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetin birinci önceliğinin eğitim olduğunu kaydetti. Hüseyin Çelik, iktidarda oldukları süre içinde bütçeden en büyük payı eğitime ayırdıklarını anımsattı.

''Bana kalsa, öğretmenlerimize bundan da daha fazla para vermek isterim'' diyen Çelik, cari açığı kapatmak için öğretmenlerin ücretlerinin düşürülmesi gibi bir şeyin söz konusu olamayacağını vurguladı.

Milli Eğitim Bakanı Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:''Ben Milli Eğitim Bakanı olarak, olsa olsa arkadaşlarım adına daha fazlasını talep ederim. Onların hayat standartları ne kadar yüksek olursa, maddi endişelerden uzak olurlarsa, çocuklarımıza o kadar faydalı olabilirler.Maaşlarından kısma diye bir şey söz konusu olamaz. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau'nun söylediği doğrudur. GSMH'ye oranla, öğretmenlere aktarılan kaynak ve ücret itibariyle OECD birincisiyiz. Eğitim sendikalarına sorarsanız, onlar farklı şeyler söylerler. Ama doğru olan budur, rakamlar bunu söylüyor.''

1930'DAN BERİ YERİNDE SAYDI

Öte yandan Türk Eğitim-Sen tarafından yapılan araştırma, öğretmen maaşlarının 1930 yılından beri yerinde saydığını gösterirken, et fiyatlarındaki artışa yetişemediğini gösterdi. 1930 yılında bir öğretmen maaşı ile 281 kilogram et alınabilirken, 2008 yılında bir öğretmen ancak 69.7 kilogram et alabiliyor.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, Türk Eğitim-Sen tarafından yapılan araştırmayla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, cumhuriyetin ilk yıllarından bu güne kadar öğretmenlerin alım gücüne bakıldığında, ortaya çıkan tablonun düşündürücü olduğunu ifade etti.

Türk Eğitim-Sen'in yaptığı araştırma sonucunda bir öğretmen, maaşıyla 1930 yılında 281 kilogram dana eti alınırken, 2008 yılında 9/1 derecede çalışan bir öğretmenin ancak 69.7 kilogram, 1/4 derecede çalışan bir öğretmen ise 84 kilogram dana eti alabildiğini anlatan Özcan, "Yine 1930 yılında bir öğretmen 180 kilogram kuzu eti alırken, 2008 yılında en düşük derecede çalışan bir öğretmen 54 kilogram, en yüksek derecede çalışan bir öğretmen 65.7 kilogram; 1930 yılında öğretmenler maaşıyla 209 litre zeytinyağı alabilirken, bugün öğretmenler 77 ila 94 litre arasında zeytinyağı alabilmektedir. Zeytinyağının fiyatı 78 yılda 29 kat artmıştır" dedi.

Özcan, bir öğretmenin 1930 yılında 327 kilogram pirinç alabildiğini, bugün ise bu durumun 234 kilogram ila 283 kilogram arasında olduğunu anlatırken, 78 yıl önce 189 kilogram peynir alabilen öğretmenin şimdi ise ancak 88.5 kilogram ila 107 kilogram arasında peynir alabildiğine dikkat çekti. 1930 yılında zeytinin fiyatının 23.5 kuruş olduğunu bugün ise fiyatın 866 YKr'ye çıktığına değinen Özcan, buna göre, 78 yıl önce 382 kilogram zeytin alabilen öğretmenin 2008 yılında ise 112 kilogram ila 136 kilogram zeytin alabildiğinin altını çizdi. Özcan, durumun kömür fiyatları için de geçerli olduğuna işaret ederek, "1930 yılında kömürün kilosu 2.5 kuruş iken, 2008 yılında 56 YKr'dir. Buna göre kömürün fiyatı 78 yılda 22.4 kat artmıştır. 78 yıl önce bir öğretmen 3 bin 600 kilogram kömür alabilirken, bugün bin 737 kilogram ila 2 bin 101 kilogram arasında kömür alabilmektedir" dedi.

Özcan, 2008 yılında bir kilogram dana etinin fiyatının 1930 yılına göre 43.5 kat, bir kilogram kuzu etinin 36 kat, bir kilogram fasulyenin 30.7 kat, bir kilogram peynirin ise 23 kat arttığın da altını çizdi.

DİĞER ÜLKELERDE NE KADAR MAAŞ ALINIYOR?

Türkiye'de göreve yeni başlayan bir öğretmenin yılda 10 bin 82 dolar, en yüksek derecedeki öğretmenin ise yılda 12 bin 196 dolar kazandığını anlatan Özcan, Lüksemburg'da göreve yeni başlayan bir öğretmenin yılda 49 bin 219 dolar, en yüksek derecedeki öğretmenin ise 100 bin 314 dolar kazandığını bildirdi. Almanya'da göreve yeni başlayan bir öğretmenin yılda 40 bin 125 dolar, en yüksek derecedeki öğretmenin 52 bin 62 dolar kazandığını kaydeden Özcan, Avusturya'da göreve yeni başlayan bir öğretmenin 27 bin 94 dolar, en yüksek derecedeki öğretmenin ise 53 bin 938 dolar kazandığına dikkat çekti.

TEPKİLER

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer de yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Zachau'nun Türkiye'de öğretmen maaşlarının OECD üyesi ülkelere göre yüksek olduğu yönündeki açıklamalarını eleştirmişti. Dinçer, Dünya Bankası'nın Türkiye'de asgari ücretin yüksek olduğunu belirterek düşürülmesini istediğini de hatırlatarak, Dünya Bankası'nın yaklaşımına en iyi yanıtın, OECD'nin, her yıl yayınladığı 'Bir Bakışta Eğitim Raporları' olduğunu söyledi. OECD istatistiklerinin, Zachau'nun yaptığı açıklamaları yalanladığını belirten Dinçer, OECD raporlarına göre, daha fazla çalıştığını, daha çok öğrencinin sorumluluğunu üstlendiğini, daha düşük ücret aldığını ve geçimini sağlamak için daha fazla yıprandığını söyledi.