kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Seçim kararı çıktı

Yeni Haber
Futbol Federasyonu Olağan Genel Kurulu'nda yapılan gizli oylamada seçim kararı alındı.

Yapılan oylamada, oy kullanan 241 delegeden 192'si, 14-15 Şubat tarihlerinde federasyon başkanı, yönetim kurulu ve denetim kurulunun seçimle yeniden belirlenmesi yönünde oy kullandı. 48 delege 'hayır' oyu kullanırken, 1 oy da geçersiz sayıldı.

Futbol Federasyonu (TFF) Olağan Genel Kurul toplantısında, FIFA'nın isteği üzerine, divan kurulu tarafından gündemden çıkarılan, federasyon başkan, yönetim kurulu ile denetim kurulu seçimlerinin yenilenmesi ve oylama şeklinin belirlenmesine ilişkin 7. madde, genel kurulda oylanarak,
oybirliğiyle yeniden gündeme alındı.

* ULUSOY: BUGÜN TOPLANAN GENEL KURULUN ''OLAĞANÜSTÜ'' OLMASI GEREKİR

TFF Olağan Genel Kurulu'nda, ilk olarak konuşma yapan FIFA Onursal Asbaşkanı David Will'in önerisi üzerine, 7. madde gündemden çıkarıldı.Fakat daha sonra genel kurul delegelerinden 229'unun imzasıyla verilen önerge, genel kurulun onayına sunuldu. Federasyon başkanı, yönetim kurulu ve denetim kurulu seçimlerinin yenilenmesiyle oylama şeklinin belirlenmesine ilişkin 7. madde genel kurulun onayına sunuldu ve oybirliğiyle tekrar gündeme alınması kabul edildi.

Kabul edilen gündem maddesine göre, delegeler 14-15 Şubat tarihlerinde seçimli olağanüstü genel kurul yapılıp yapılmayacağına karar verecekler. Bu konudaki oylama da gizli olarak gerçekleştirilecek.

Bu arada FIFA Onursal Asbaşkanı David Will tarafından gündeme getirilen çalışma grubu için, 85 imzalı önerge verildi. Delegeler, çalışma grubu için, Futbol Federasyonu Genel Sekreteri Lütfü Arıboğan, Yönetim Kurulu Üyesi Süheyl Öner, Galatasaray Kulübü delegesi Mehmet Helvacı, Bursaspor Kulübü delegesi Futbol Federasyonu Hukuk Kurulu Üyesi Yunus Egemenoğlu ve Emre Koçak'ın isimlerini önerdi.

Öte yandan FIFA ve UEFA gözlemcilerinin isteği üzerine, oy kullanılan sandık sayısı 1'e indirildi.

GALATASARAY DELEGESİ MEHMET HELVACI OY ÇOKLUĞUYLA DİVAN BAŞKANI SEÇİLDİ

Ankara Sheraton Otel'de gerçekleştirilen genel kurulda, toplam 263 delegenin 225'i hazirun cetvelini imzalayarak salonda hazır bulundu. Genel kurula erken gelen Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören ve Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım yan yana oturarak bir süre sohbet etti.

Genel kurul başlamadan geçici divana 200 imzayla verilen önerge sonrasında Galatasaray Kulübü delegesi Mehmet Helvacı oy çokluğuyla divan başkanı seçildi. Helvacı'nın yardımcılıklarını Beşiktaş kulübü delegesi Fikret Orman, Fenerbahçe Kulübü delegesi Şekip Mosturoğlu ve Trabzonspor Kulübü delegesi Zeyyat Kafkas getirildi.

Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy ise divan başkanlığı seçimi için herhangi bir aday göstermedi.

Gözlemci olarak Türkiye'ye gelen FIFA Başkanı Joseph Blatter'in danışmanı Jerome Champain, FIFA Hukuk Kurulu Üyesi Marcel Benz ve UEFA Genel Sekreteri David Taylor, genel kurul öncesinde UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik ve ''ihtiyati tedbir'' kurulunda yer alan Futbol Federasyonu Genel Sekreteri Lütfi Arıboğan ile toplantı yaptı.

Genel kurulu ayrıca Antalya Milletvekili Abdurrahman Arıcı, Samsun Milletvekili Fatih Öztürk ve Malatya milletvekili Mevlüt Aslanoğlu ziyaretçi kartıyla izledi.

Öte yandan ana statünün kabul edilmesinin yanı sıra federasyon başkanı, yönetim kurulu ve denetim kurulunun seçime gidip gitmeyeceğinin oylanacağı genel kurulu 15 televizyon kanalı tarafından naklen yayınlandı.

FIFA VE UEFA'DAN ÖNERİ

FIFA Onursal Asbaşkanı David Will, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, TFF için bağımsız statü hazırlamak üzere bir çalışma grubu oluşturulmasını, bu grubun hazırlıklarını 30 Nisan'a kadar tamamlamasını ve statüyü mayıs ayının ilk haftasında yapılacak TFF Genel Kurulu'na sunmasını önerdi.

Will, genel kurul gündeminin 7. maddesi olan, Federasyon Başkanı, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu'nun seçimlerinin yenilenmesi ve oylama şeklinin belirlenmesi ile ilgili maddenin gündemden çıkarılmasını teklif etti. Bu maddenin gündemde kalması halinde, daha sonra söz alarak bu konudaki fikirlerini açıklayacağını belirtti.

TFF'nin sadece Avrupa'nın değil, dünyanın en büyük federasyonlarından biri olduğunu vurgulayarak, ''Eğer ki TFF sorunlar yaşıyorsa, bu hem FIFA hem de UEFA için rahatsızlık yaratır. Biz de bu sorunları çözmek için buradayız. 2005 yılının başından beri üyemiz olan federasyonların statülerini, FIFA statüsüne uygun hale getirmeye çalışıyoruz. Bu çalışma başladığında fark ettik ki, TFF'nin bağımsız statüsü yok, kanunla işleyişi düzenlenmiş. Üzülerek söylüyorum ki bu durum artık kabul edilemez'' dedi.

Bir çalışma grubunun oluşturulmasını FIFA ve UEFA adına önerdiklerini vurgulayan Will, şöyle devam etti:

''Bu çalışma grubu, bugünden itibaren bağımsız bir statü hazırlamak için çalışmalarına başlamalıdır. Çalışma grubunun içinde TFF'den 5, UEFA ve FIFA'dan da 1 veya 2 kişinin temsilcisi bulunmalı. Biz, hiçbir şekilde hükümetin karşısında değiliz, birlikte çalışmak isteriz. Bu çıkan yasanın tamamen iptalini istemiyoruz. Bu kanun, bu haliyle TFF'ye destek sağlamaya devam edecek, hem de statünün bağımsızlığına imkan sağlayacak. Bu şablon statülerimizin, Türkiye'nin spesifik şartlarına uygun olması gerekmektedir. Yeni statü kabul edilene kadar, mevcut yasa ile çalışmaya devam edilmelidir. Yeter ki bu yasalar FIFA ve UEFA'ya uygun olsun.''

BAŞESGİOĞLU: BU BİR SEÇİM DAYATMASI DEĞİLDİR

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, genel kurulun iradesiyle TFF'de bir güven tazelenmesine ihtiyaç olduğunu söyledi.

''Genel kurula, TFF üzerindeki denetim ve gözetim yetkisini devretmiş, TFF'nu olağanüstü toplantıya çağırma yetkisinden vazgeçmiş bir arkadaşınız olarak geldim'' diyerek sözlerine başlayan Bakan Başesgioğlu, ''Futbolun anayasasını değiştirme yetkisi genel kuruldadır. Genel kurulu ben, futbolun parlamentosu olarak değerlendiriyorum'' dedi.Türk futbolunu dünyadaki en saygın yerine kavuşturmak için, futbolun saygınlığını en üst seviyede tutmak zorunda olduklarını dile getiren Bakan Başesgioğlu, şöyle devam etti:

''Burada asas gaye, futbolun özerkliği konusunda ve uyumlu çalışması konusunda parlamentonun ve siyasilerin hiçbir endişesinin olmayışıdır. Bu uyumlu çalışmanın yapılabilmesi için de genel kurulun toplanarak, statünün FIFA ve UEFA kriterlerine uydurulması gerekmektedir.

Bundan sonra genel kurulun iradesine başvurarak bir güven tazelemesi yapılması gerekmektedir. Bu asla ve asla bir seçim dayatması değildir. Biz yetkilerimizden vazgeçtik, futbolun geleceğine siz karar verin diye. Bir çerçeve kanun olmak kaydıyla, futbol yönetiminin bir ana statüsünün de yer almasını tasvip ediyorum. Ancak bunun parlamentoda tartışılması gerekiyor. Ben bu konuda, sonuna kadar burada alınan kararların savunucusu olacağım. Keşke burada futbolun sorunlarını konuşabilseydik. Keşke hepimiz enerjimizi Türk futbolunun daha iyi yerlere gelebilmesi için kanalize etseydik. Ancak, bazı şeyler istek ve irademizin dışında gelişti. Buna da yapacak birşeyimiz yok.''

Bakan Başesgioğlu, ilk genel kuruldan bu genel kurula kadar geçen sürede alınan yola bakınca gurur duyduğunu belirterek, ''Futbol siyasetten daha acımasızmış. Sizden temennim burada iç çekişmelere mahal vermeden, bir genel kurul gerçekleştirmenizdir. Artık Kulüpler Yasası'na ihtiyacımız vardır. Bu dernekler yasasıyla kulüpler yönetilemez'' diye konuştu.

Puan Durumu
  Takım  O   G   B   M    A     Y     P  
1 Sivas 18 13 1 4 30 13 40
2 Galatasaray 18 11 6 1 34 14 39
3 Fenerbahçe 18 11 5 2 32 19 38
Tümünü göster...
4 Beşiktaş 18 11 4 3 24 15 37
5 Kayseri 18 7 8 3 25 17 29
6 Denizli 18 7 4 7 23 22 25
7 Konya 18 7 4 7 23 29 25
8 Gaziantep 18 7 3 8 23 24 24
9 Ankaragücü 18 6 6 6 20 22 24
10 Trabzon 18 6 4 8 22 24 22
11 İ.B.B. Spor 18 5 6 7 22 22 21
12 G.B. Oftaş 18 5 6 7 17 17 21
13 Ç.Rize 18 6 3 9 20 32 21
14 Bursa 18 4 8 6 17 20 20
15 V.Manisa 18 4 5 9 23 30 17
16 G.Birliği 18 3 6 9 20 28 15
17 Ankaraspor 18 2 8 8 15 22 14
18 Kasımpaşa 18 2 3 13 13 33 9
Haftanın Maçları
18. Hafta
 Kasımpaşa 0  
  Gaziantep 1  
 G.B. Oftaş 1  
  G.Birliği 1  
 Konya 1  
  Beşiktaş 2  
 Ç.Rize 2  
  Galatasaray 5  
 V.Manisa 0  
  Kayseri 1  
 Ankaragücü 1  
  Ankaraspor 1  
 Bursa 1  
  Denizli 1  
 Sivas 2  
  Trabzon 0  
 Fenerbahçe 2  
  İ.B.B. Spor 2  
Haftanın Maçları
19. Hafta
 İ.B.B. Spor Sivas Cumartesi 13:30  
 Trabzon G.B. Oftaş Cumartesi 15:00  
 Beşiktaş Kasımpaşa Cumartesi 19:00  
 Ankaraspor V.Manisa Pazar 13:30  
 Denizli Ankaragücü Pazar 13:30  
 G.Birliği Ç.Rize Pazar 13:30  
 Kayseri Konya Pazar 13:30  
 Gaziantep Fenerbahçe Pazar 15:00  
 Galatasaray Bursa Pazar 19:00